Kultúra

Perben áll az Operával a büfét korábban működtető Zsidai Csoport

rtl.hurtl.hu

2024. március 4. 18:16

A cégcsoport kártérítést is követelne a Magyar Állami Operaháztól, ha megnyerik a pert.

Jelenleg is perben áll az Operaházzal az intézmény büféjét korábban üzemeltető Zsidai Gasztronómiai Csoporthoz tartozó Opera Gasztronómia Kft – írta a 24.hu cég közleménye alapján. 

A vállalat 2015-ben a közbeszerzésen nyerte el a jogot arra, hogy az intézmény teljes gasztronómiájának működését biztosítsa. A határozott idejű szerződés eredetileg 2030. augusztus 30-ig állt fenn. Az Operaház azonban ennek ellenére 2023 októberében felmondta a szerződést, a cég szerint „mondvacsinált” okokból. 

„A felmondás oka egy jogszerűen nem létező fizetési felszólításra való hivatkozás volt. A felmondás valódi oka pedig, hogy az Operaház korábbi döntését megváltoztatva saját hatáskörben, saját maga akarta üzemeltetni a gasztronómiai egységeket, akár olyan áron is, hogy a határozott idejű szerződést jogellenesen felmondja. Októberben nemcsak hogy felmondták a szerződést, de önhatalommal kizárták kollégáinkat az Operaház területéről, bírósági döntés bevárása nélkül átvették a kizárólagosan társaságunkat megillető területeket, ingóságainkat ott tartották, beruházásainkkal nem számoltak el” – írták a közleményben. Hozzáteszik: 

a felmondás miatt egy peres eljárás van folyamatban az Opera Gasztronómia Kft. és az Operaház között, és amennyiben nyernek, kártérítési igénnyel fognak élni.

A cég állítása szerint az Operaháznak 100 millió forint nagyságrendű tartozása van a nem megfelelő és késői átadás miatt.

Az Operaházat megkerestük kérdéseinkkel, válaszukat itt olvashatja el.

Nyitókép: A felújítás előtt álló Magyar Állami Operaház büféje 2017. július 6-án – Fotó: Máthé Zoltán/MTI

#Kultúra#magyar állami operaház#büfé#előadás#szünet#carmina burana

Címlapról ajánljuk