Kultúra

Miklósa Erika a botrányról: Nem a büfének van Operaháza

rtl.hurtl.hu

2024. március 3. 15:34

A Carmina Burana művészeti vezetője, Zászkaliczky Ágnes szerint az előadásba szünetet iktatni dilettáns dolog.

Az nem szakmai indok, hogy a büfé bevételét növelni kell a szünetben. Nem a büfének van Operaháza – mondta az Indexnek Mikósa Erika Kossuth-díjas operaénekes arról, hogy a Carmina Buranába félórás szünetet iktatnak be, hogy a büfé bevétele nőjön. Miklósa azt is elmondta, ez méltatlan az alkotókkal, a közönséggel, a mű szellemiségével szemben. 

Bogányi Tibor karmestert-rendezőt tisztelem, fantasztikus előadást képzelt el, hozott létre, és tisztelem a döntését, hogy ilyen körülmények között nem vesz részt a produkcióban. Bízom benne, hogy a főigazgató visszavonja ezt az utasítását


– mondta.

Az Operaházban azután tört ki botrány, hogy Bogányi a Facebookon bejelentette, hogy nem dirigálja a darabot Ókovács Szilveszter főigazgató büfés döntése miatt. A karmester elmondta az Indexnek, nem tudja mire vélni ezt a vezetési stílust, szerinte nem egészséges, hogy Ókovács Szilveszter mindent egy személyben dönt el.

Zászkaliczky Ágnes, az előadás művészeti vezetője azt mondta, a Carmina Burana nem opera, hanem szcenikus kantáta, ők alkottak belőle operaházi produkciót. 

A zene és a látvány egymásra épülő elemekből, jelenetekből áll, dilettáns dolog közben behúzni a függönyt


– tette hozzá.

Ókovács a lapnak azt mondta Bogányi távozásáról, hogy „szomorúan vettük tudomásul a döntést, de egy operaházban, ahol 1800 ember dolgozik együtt a kiírt előadások megvalósulásáért, még azt a helyzetet is meg kell oldani, ha a karmester éjjel mondja le a délelőtti produkciót". Az eddigi munkáját megköszönte és sok sikert kívánt neki.

A főigazgató egyébként a Facebookon műbalhénak titulálta az ügyet.


Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

#Kultúra#ókovács szilveszter#operaház#carmina burana#szünet#előadás#miklósa erika

Címlapról ajánljuk