Kultúra

Már egyetemen tanít Szász jános, aki taxisofőrként kezdte új életét Amerikában

rtl.hurtl.hu

2024. február 3. 18:52

Szász János családjával 2021-ben emigrált, nem tervez hazajönni.

Sofőrként kezdte újra az életét Amerikában Szász János filmrendező, amikor 2021-ben emigrált családjával. Most már egyetemen tanít, valamint társulatot alapított Washingtonban, első kinti darabját egy fontos amerikai szakmai díjra is jelölték.

A Telex emlékeztet: Szász költözését a Színház- és Filmművészeti Egyetemen történtekkel és azzal indokolta, hogy 2021 elején házkutatást tartottak nála a rendőrök a magyar orvosok által szétválasztott bangladesi ikerpárról készülő dokumentumfilm körüli konfliktus kapcsán. Szerinte a rendőri akció egy példastatuálás is volt, és nem csak nekik szólt, hanem másoknak is arról, hogy „csendben kell maradni”.

Veiszer Alindának adott interjújában arról is beszélt: azért sofőrködött, mert „akartam tudni, mi az, legalul lenni ebben a társadalomban. Minden nézőpont kérdése, nem volt bennem egy pillanatnyi önsajnálat sem, fájdalommal nem megy semmire az ember”.

Ezután drámapedagógusnak kérték fel Georgetownban, majd két másik egyetemen is tanítani kezdett, és Washingtonban társulatot alapított. Az Angyalok Amerikában című első darabját nemrég tizenkét kategóriában jelölték egy fontos amerikai szakmai díjra. Erről a darabról azt mondta, hogy azt Magyarországon lefóliáznák.


Nyitókép: MTI / Illyés Tibor

#Kultúra#szász jános#rendező#washington#emigráció#taxisofőr

Címlapról ajánljuk