Kultúra

Szavazz, melyik volt a legjobb saját dal, amit tehetségkutatóban hallottál először

rtl.hurtl.hu

2024. január 27. 10:06

A kétezres évektől kezdve Magyarország is a tehetségkutatók lázában égett, egy idő után azonban az előadók már nem csupán ismert slágereket énekeltek. A mentorok és coachok sokszor arra is kíváncsiak voltak, melyik énekesnek van tehetsége a saját dalok írásához és a zeneszerzéshez is, vagy éppen ők írtak versenyzőik számára egy rájuk szabott dalt. A 2018-as X-Faktor már a saját dalok tárháza volt, a csapatok mentora, ByeAlex pedig heti rendszerességgel menedzselte versenyzői új klipjeinek megjelenését. Lássunk most egy válogatást a saját dalokból, a cikk végén pedig szavazhatsz is arra, amelyik a legjobban tetszett. Ha pedig szeretnéd te is megmutatni a tehetségedet, már jelentkezhetsz a 2024-s X-Faktorba

Az X-Faktor 2018-as szériája a saját dalok dömpingjét hozta: ByeAlex az élő show-khoz igazította csapatai új dalainak bemutatását, a USNK és a Stolen Beat frissen forgatott klipjei rögtön az adás után már elérhetővé is váltak a YouTube-on. Az első élő show-ban már hallható volt a Posztolj!a USNK-től, a produkciót mentoruk, ByeAlex is végigtombolta. 


A Stolen Beat már a Válogatókra és a Táborba is befutott slágereket dolgozott át. „Nagy hülyeségekből csinálnak jó dalokat” – mondta mosolyogva ByeAlex, amikor Hiro Párizs című, provokatív rapdalából lírai dallamokat faragott Buzás Bence és Latyák Bence. Végül a Stolen Beat számára is megérett az idő arra, hogy teljesen saját dallal lépjen színpadra, amiben ByeAlex segített. Először a Hol vagy? című szerelmes dallal álltak színpadra. 


2019-ben folytatódott a trend, akkor Manuel állt színpadra hétről hétre saját dalokkal. Már a Válogatóra hozott Messziről jöttem is nagy sláger lett, amiről később a The Voice-ban elmesélte, hogy kartonpapírra írta fel a szövegét, amikor egy szemétválogató telephelyen dolgozott, és a mai napig őrzi azt a kartont. 


Ugyanebben a szériában bukkant fel Dárdai Blanka, akinek mentora, Dallos Bogi írta a Pillangót. Blanka az egyik élő show-ban mutatta be a dalt, amely remekül illett az énekesnő kissé fátyolos hangjához és érzéki kisugárzásához. 


Ruszó Tibi a Fináléra kapott egy saját dalt, ami Dallos Bogi szerint ugyancsak tökéletes találkozás volt a dal és az előadó között. ByeAlex mentoráltja többnyire a nagyívű slágerekben szerette kiereszteni a hangját, a számára írt Túl az álmokon pedig pontosan azt a hangulatot idézte, amit Tibi a legjobban szeretett. Meg is nyerte a 2019-es X-Faktort.


Zdroba Patrik is a Fináléba jutott 2019-ben, mentora, Gáspár Laci pedig éppen Stranger Things-lázban égett, így a dal, amit Puskás Dani írt Patriknak, a '80-as évek hangulatát idézte. A Kevés a szó ByeAlexet a gyerekkorára emlékeztette, Puskás Peti szerint pedig éppen olyan volt, mint egy Első emelet-sláger. 


A 2019-es széria legkönnyfakasztóbb története Balogh Antal Gézához kapcsolódik, aki több évtized kihagyás után a válogatón találkozott újra a testvérével. Anti bácsi – ahogy mindenki szólította – egészen az élő show-ig menetelt, ahol egy saját dallal mutatkozott be, ez volt a Ne felejtsd el, amelyet mentora, Gáspár Laci írt neki. A mentorok egybecsengő véleménye szerint Anti bácsi a személyes varázsa miatt jutott ilyen messzire az X-Faktorban, nem csak a kora miatt volt kuriózum a 70 éves versenyző.


2020-ban az X-Faktort eltörölte a koronavírus-járvány, de egy évvel később folytatódott a dalszerzésben is tehetséges énekesek felfedezése. 2021-ben láthattuk először Paulinát és Alee-t az X-Faktorban, mindkettejüknek volt már számos saját szerzemény a tarsolyában, és nem féltek attól, hogy megmutassák a mentoroknak. Alee a Táborban adta elő azt a rapdalt, ami később Nincsen gond címen futott be a YouTube-on egy saját videoklippel, a tehetségkutatóban viszont még Lesz*rom címmel mutatta be.


Paulina az X-Faktor után is slágergyáros maradt, de a legelső saját dala, amin keresztül felfedezték zeneszerzői tehetségét, az akkori szerelmének írt Ajándék című dala volt. A Válogatón adta elő, ByeAlextől később hatalmas dicséretet kapott: a következő nemzedék zenei prófétájának nevezte Paulinát. 


2022-ben Kiss Kevin állt többször saját szerzeménnyel a mentorok elé. Kevinnek nemcsak dalírói tehetsége, hanem senki máshoz nem hasonlítható, egyedi személyisége is magával ragadta a közönséget. A legnagyobb sikert Csinibaba című dalával érte el.


Ugyanebben az évadban tűnt fel Boros Marcell, aki születésekor oxigénhiányos állapotba került, így a fejlődése nem úgy alakult, mint az egészségesen világra jött társaié. Ettől azonban csak még jobban feltűnt Marci tehetsége a dalíráshoz és a raphez, már a Válogatóra saját szerzeménnyel érkezett, a Reinkarnációval. A dalnak komoly üzenete volt: Marci életét végigkísérte a kirekesztés, kiírta magából a fájdalmát.


2023-ban már a The Voice coachai keresték a tehetségeket. Manuel szeretett volna olyan énekeseket találni, akik a dalírásban is kiemelkedők, ilyen volt Lakner Roberta, aki a Kiütésre, az élő show előtti utolsó fordulóra a Nyílik című dalával érkezett. Trokán Nóri szerint Roberta igazi költő, és Curtis is gratulált a lánynak szerzői tehetségéhez. 


Kovács Harmat már a The Voice élő show-jában mutatkozott be Régi mesék című dalával, amit coacha, Manuel írt neki. „Manu, te ilyeneket tudsz írni? Annyira talált ez a dal” – mondta a produkció után Miklósa Erika, aki szerint a dal a legnagyobb mértékben fejezte ki Harmat személyiségét. Trokán Nóri pedig úgy érezte, Harmat és Manuel együtt rezegnek, tökéletes az összhang a coach és a tanítványa között.


A Fináléban a The Voice győztese, Szakács Erika is saját dalt adott elő, amit az X-Faktorban – és már ebben a listában is feltűnt – Paulina írt számára, Várni rád címmel. A produkció után a közönség alig akarta abbahagyni a tapsolást, és a coachokra is nagy hatással volt az előadás. Manuel úgy érezte, mintha egy Disney-mesefilmbe csöppent volna, Miklósa Erika pedig nem látta még ennyire boldognak a versenyzőjét.

 

Szerinted melyik saját dal sikerült a legjobban ezek közül? Szavazz!


Idén az X-Faktor hazai történetének legnagyobb pénznyereménye, 36 millió forint vár a nyertesre. Új struktúrát vezetnek be, és változás lesz a mentorpultban is:


A 2024-es X-Faktorra ide kattintva lehet jelentkezni.

#Kultúra#X-Faktor#The Voice#saját dalok#manuel#usnk#stolen beat#dárdai blanka#paulina#alee#lakner roberta#kovács harmat#ma#zene#szakács erika

Címlapról ajánljuk