Kultúra

Meghalt Annie Nightingale, a BBC Radio 1 világhírű DJ-je

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 12. 16:39

Annie Nightingale, a BBC úttörő lemezlovasa 83 éves korában hunyt el.

83 éves korában elhunyt a BBC Radio 1 DJ-je, Annie Nightingale, az állomás első női műsorvezetője, aki a Radio 1 legrégebb óta dolgozó műsorvezetője volt, jelentette a BBC pénteken. A műsorvezető családja közelményben azt írta, hogy Annie Nightingale rövid betegség után londoni otthonában hunyt el csütörtökön.

Nightingale 1970-ben csatlakozott a BBC zenei rádiójához, és 12 évig ő volt az egyetlen nő a brit közszolgálati csatornánál. Annie Nightingale arról volt híres, hogy műfajokra tekintet nélkül mindenféle zenét szenvedélyesen szeretett, a prog rocktól és a punktól kezdve az acid house-on át a grime-ig. 

DJ-ként világszerte fellépett, Magyarországon a fesztiválozók a 2007-es Szigeten táncolhattak szettjére. Presents című műsorával egészen 2023 végéig adásban volt.

Meghalt Annie Nightingale, a BBC Radio 1 világhírű DJ-je
Annie Nightingale a 2007-es Szigeten – Fotó: Nagy Attila Károly

Zoe Ball, a BBC Radio 2 műsorvezetője azt mondta, hogy megszakadt a szíve a hír hallatán. „Úgy szerette a zenét, mint senki más, megkereste azokat a dallamokat és előadókat, amelyek életünket formálták, mindegyikkel interjút készített, ajtót nyitott zenészeknek, DJ-knek és műsorvezetőknek egyaránt.”

Tim Davie, a BBC főigazgatója Nightingale-t „egyedülállóan tehetséges rádiósnak” nevezte. „Amellett, hogy az új zenék úttörője volt, a női műsorvezetők bajnoka is volt, támogatva és bátorítva más nőket, hogy vágjanak bele ők is. Mindannyiunknak rettenetesen hiányozni fog.”

Meghalt Annie Nightingale, a BBC Radio 1 világhírű DJ-je
Fotó: Tristan Fewings/Getty Images

„A munkámban minden hét egy új kaland. Élvezem” – mondta Annie Nightingale tavaly júliusban

Az emberek nem értik ezt. A legtöbb ember egy bizonyos korban megunja a popzenét. Engem viszont továbbra is érdekel, hogy merre tart, milyen kanyarokat vesz.


Nyitókép: Annie Nightingale 1970-ben – Fotó: Peter Stone/Mirrorpix via Getty Images

#Kultúra#bbc#dj#radio 1#annie nightingale#elhunyt#halálhír#meghalt#halál

Címlapról ajánljuk