Kultúra

Közkinccsé vált Miki egér, miután a Disney elvesztette leghíresebb karakterének szerzői jogait – ömlenek is a betegebbnél betegebb feldolgozások

Nagy MartinNagy Martin

2024. január 4. 13:41

A Disney közel egy évszázad után elvesztette a Mickey, magyaros átiratban Miki egér jogait: január elsején lejárt a világ egyik leghíresebb rajfilmfigurájának jogi védelme az Egyesült Államokban. A karakter első, 1928-as változatát ezentúl bárki szabadon felhasználhatja, ahogy az egér női változatát Minnie-t, magyarul Minit is. Van, aki már most sorozatgyilkost csinált belőle, ahogy Micimackóból, míg mások horrorjátékot fejlesztenek. A jogi oltalom megszűnése azonban nem azt jelenti, hogy ezentúl bármit meg lehet tenni az ikonikus rajzfilmfigurákkal.

Miki egér a világ talán leghíresebb rajzfilmfigurája, amit a Disney alkotásai tettek világszerte ismertté, de ez persze fordítva is igaz. Ő lett a stúdió legemblematikusabb karaktere, amire szinte mindenki elsőre gondol, amint meghallja az óriásvállalat nevét. A cég rengeteget köszönhet a mára milliárdokat érő karaktereinek, és az elmúlt közel száz évben minden követ megmozgatott azért, hogy megóvja őket, ezért is nagy fordulópont a 2024-es év: 

Miki egér legkoraibb változatának ugyanis január elsején lejárt a szerzői jogi védelme az Egyesült Államokban. 

Ez voltaképpen azt jelenti, hogy mostantól bárki szabadon felhasználhatja és újragondolhatja a karaktert anélkül, hogy milliós bírságokat fizetne, és még csak engedélyt sem kell kérnie a Disneytől. Bár a rajzfilmfigura hivatalosan is közkinccsé vált, azért nem lehet bármit megtenni Miki egérrel (és Minivel), és a filmstúdió a későbbiekben sem fogja könnyen elengedni karakterei kezét.

A kezdetek

Miki egér és barátnője, Mini először a Bolond Repülő (Plane Crazy) című fekete-fehér rajzfilmben tűnt fel, amit 1928-ban mutattak be, ám végül nem került azonnal forgalmazásba. A filmstúdió azonban még ugyanebben az évben kiadta első hangos rajzfilmjét, a Willie Gőzhajó (Steamboat Willie) című rövid animációt, elsőként ebben debütáltak nyilvánosan. 


A kevesebb, mint nyolc perces rajzfilm hatalmas sikert aratott, és sokan úgy tartják róla, hogy nagyot fordított nemcsak a Disney szerencséjén, hanem az animáció történetén is. Walt Disney hosszú ideig saját hangját kölcsönözte Miki egér karakterének, aki az idők során több mint 130 filmben tűnt fel, és a rajzfilmfigurák közül elsőként, 1978-ban csillagot kapott a hollywoodi hírességek sétányán.

A Disney foggal-körömmel ragaszkodik a karaktereihez

Az elmúlt évtizedekben viszont a filmstúdió mindent megtett, hogy ne lehessen közkincs féltve őrzött karaktereiből, és lesújtott bárkire, aki jogosulatlanul nyúlt hozzájuk. A Variety cikke szerint hosszú ideje szerzői jogi háború zajlik a Disney és a független alkotók között, aminek szimbolikus alakja Miki egér. Emlékezetes eset volt, amikor 1971-ben egy Dan O’Neill nevű underground rajzoló kiadott egy képregényt, amiben nem túl családbarát helyzetekben tűnt fel a figura:

drogot csempészett és orálisan közösült Minivel.

Az alkotó az önkifejezés szabadságának nevében provokálta a Disneyt, a cég pedig ahogyan az várható volt, beperelte őt szerzői jogok megsértése miatt. A nagy figyelmet kapó jogi csatározás 8 évig tartott, a pert viszont végül elvesztette, és a bíróság kimondta: nem parodizálhatja kedve szerint a karaktert. Hogy elkerülje a börtönbüntetést, beleegyezett, hogy soha többet nem rajzolja le Miki egeret. Ha mégis megteszi, akkor rajzonként 190 ezer dolláros bírságra számíthat, és egy évre rács mögé dugják – mesélte a most 81 éves művész az amerikai magazinnak. De nem ez volt az egyetlen eset: 

a Disney korábban már többek közt beperelte az Oscar-díjátadót a Hófehérke karakterének jogosulatlan felhasználása miatt, sőt olyan is megesett, hogy floridai óvódáknál követelőzött, amiért a rajzfilmfiguráikat ábrázoló festmények voltak az intézmények falain. 

Tény, a stúdió az elmúlt években kevesebbszer citál bíróság elé embereket, helyette inkább az online kalózkodás megfékezésével foglalkozik, ami ellen általában nem harcolnak jogi úton. Mint ismert, a stúdió sikeresen lobbizott azért az Egyesült Államok Kongresszusánál is, hogy 1998-ban húsz évvel hosszabbítsák meg a szerzői jog lejáratát, megakadályozva azt, hogy már jó ideje közkinccsé váljanak az 1928-ban bemutatott rövidfilmek szereplői. Az új szabályozás – amit azóta sokan csak Mikiegér-védelmi törvénynek neveznek – 95 évre tolta ki a jogi oltalmat az első publikáció után, most azonban ez a határidő is végleg lejárt.  

A modern Miki egér a Disneynél marad

2024 január elsején lejárt a Willie Gőzhajó és a Bolond Repülő című rajzfilmek jogi oltalma. Ez azt jelenti, hogy mostantól bárki szabadon másolhatja, megoszthatja és felhasználhatja az említett rajfilmeket és azok szereplőit – mondta a BBC-nek Jennifer Jenkins jogászprofesszor.

Ám a szellemi tulajdonjoggal foglalkozó szakértő emlékeztet: Miki egér egyúttal védjegy is, amely felett a Disney még mindig rendelkezik, mint márkaazonosító és vállalati kabala. Vagyis továbbra sem lehet bárhogyan felhasználni a figurákat, pláne kisajátítani azokat. Ha például valaki elkezd pólót árulni, amire rányomtatja a karaktereket, a vásárlók pedig tévesen azt hiszik, hogy Disney-terméket kapnak, akkor törvénysértés történik.

Tehát tilos azt a hamis látszatot kelteni, hogy egy amatőr alkotást a stúdió szponzorál, vagy ténylegesen ők készítették. Valamint kizárólag az 1928-as animációkban látható, még kezdetleges szereplőket lehet szabadon felhasználni, a későbbi színes, fehér kesztyűs, nagy sárga cipőt és piros rövidnadrágot viselő karaktert nem.

Természetesen továbbra is óvni fogjuk Miki egér modernebb változatait és más, szerzői jogvédelem alatt álló műveinket

–  figyelmeztetett közleményében a Disney. A vállalat emellett hozzátette: azon fog dolgozni, hogy megelőzze a fogyasztók megtévesztését, amit Miki egér és más ikonikus karaktereink jogosulatlan felhasználása okozhat.  

Horrorfilm és videójáték készül Miki egérrel

Minden jel arra utal, hogy végleg búcsút inthetünk gyerekkorunk kedvenc karaktereinek. Miután közkinccsé vált, legutóbb a Micimackóból készült horrorfeldolgozás, ami a Vér és méz címet kapta. A meglehetősen beteg adaptációt – amiben a főszereplő szörnyeteggé változik, miután barátja, Christopher Robin egyetemre megy – egyébként a 2023-as év egyik legpocsékabb filmjének tartják.


Amellett, hogy már úton van a Bambi-horror is, most Miki egérre csaptak rá rögtön azután, hogy lejárt a szerzői jogvédelem: Mickey’s Mouse Trap címen horrorvígjáték készül belőle, már előzetes is érkezett. A kiadott szinopszis szerint a film egy játékteremben játszódik, ahol a főszereplő, egy fiatal lány dolgozik, akit éppen a születésnapján osztottak be. Barátai úgy döntenek, hogy meglepetésbulit tartanak neki, ekkor tűnik fel egy Miki egérnek öltözött gyilkos. A filmet egyébként maguk a készítők sem veszik komolyan, csak szórakozni akartak. 

Miki egér embereket gyilkol. Nevetséges. Megcsináltuk és jól szórakoztunk, ami azt hiszem, meg is látszik rajta 

– nyilatkozta Jamie Bailey, a film rendezője a Hollywood Reporternek.

A filmnek még nincs hivatalos premierdátuma, de a készítők szerint várhatóan márciusban fog megjelenni. A mozis mellett már egy videójátékos adaptáció is készül, amit a Nightmare Forge nevű cég jelentett be ugyancsak január elsején. Az Infestation 88 egy többszemélyes túlélőhorror lesz, amiben a játékosok kártevőírtókat irányítanak, és egy rejtélyes fertőzésnek kell utánajárni – olvasható a Steamen közzétett ismertetőben. 


A játék 1988-ban játszódik, és az előzetese alapján nem csak rágcsálók ellen kell majd harcolni: Miki egér egy hatalmas, torz szörnyként jelenik meg benne. A Guardian cikke szerint mindemellett már készült egy bizarr dubstep-feldolgozás a figura ikonikus fütyörészéséből, sőt még NFT-t is alkottak belőle egy nap leforgása alatt.

Nyitókép: LMPC via Getty Images

#Kultúra#miki egér#mickey mouse#disney#szerzői jog#védjegy#egyesült államok#horrorfilm#horrorjáték#rajzfilm#animációs film#ma

Címlapról ajánljuk