Külföld

Durvul a kampány: Trump Orbánról és mágnesekről zagyvált, Biden kis híján lebetegf*szozta

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 6. 15:35

Beindult a közelgő amerikai elnökválasztás 2024-es kampányszakasza, Donald Trump az iowai Mason Cityben, Joe Biden a Pennsylvania állambeli Blue Bellben tartott nagygyűlést. 

Péntek este az iowai Mason Cityben tartotta a 2024-es év első kampánygyűlését Donald Trump volt amerikai elnök, jelentette az Associated Press. Trump arra figyelmeztette a Sioux Centerben összegyűlt több száz hívét, hogy már csak tíz nap van hátra a republikánus előválasztásig, és bár ő vezeti a jelöltek népszerűségi listáját, ne dőljenek hátra, mert abból nem sül ki semmi jó. Iowa állam népe élete legfontosabb szavazatát adja le az előválasztás napján, buzdította szavazásra Trump a gyűlés résztvevőit.

A volt elnök számára a mozgósítás egyébként azért különösen fontos, mert a közvélemény-kutatások szerint nagyon feljött, és egyre népszerűbb a mérsékelt republikánusok közt Nikki Haley, egykori dél-karolinai kormányzó, volt ENSZ-nagykövet. Haley ugyanis csupán pár százalékponttal van lemaradva Donald Trump mögött, és az elemzők szerint komoly esélye van arra, hogy ő legyen végül republikánus elnökjelöltként Joe Biden kihívója.

Az iowai nagygyűlést a washingtoni Capitolium 2021. január 6-i ostromának harmadik évfordulója előtti napon tartották. Három évvel ezelőtt Trump bíztatására támogatói megrohamozták az Egyesült Államok törvényhozását, hogy erőszakkal megakadályozzák Joe Biden választási győzelmének kihirdetését, hatalomban tartva a bukott elnököt. Az évfordulón kommentár nélküli felvételeket tettünk közzé a zavargásról és előzményeiről:


Trump nem foglalkozott különösebben az évfordulóval, de tiltakozott az azóta elítélt és bebörtönzött hívei helyzete ellen, majd ismét kijelentette, hogy a 2020-as választásokat ellopták.

Kölcsönösen féltik egymástól a demokráciát

Trump többször is szidalmazta Joe Biden elnököt, aki korábban pénteken a Pennsylvania állambeli Blue Bellben tartott nagygyűlést, amelyen arra figyelmeztetett, hogy Trump erőfeszítései a Fehér Ház visszaszerzésére súlyos veszélyt jelentenek az országra és a demokráciára. Trump azzal vágott vissza, hogy szerinte Biden az, aki veszélyt jelent a demokráciára, mert az igazságszolgáltatási rendszert használja legfőbb politikai riválisa ellen.

Trump a fentieken túl gyenge, inkompetens, sikertelen és korrupt elnöknek nevezte Bident, akit ezúttal is az általa korábban kitalált gúnynéven, „Jellemtelen Joe”-ként emlegetett. Donald Trump ismét az amerikai történelem legrosszabb elnökének nevezte Bident, aki „lerombolja országunkat, ahogy korábban senki más”.

Trump élesen támadta és kritizálta a többi republikánus elnökjelöltet is, elsősorban a rá legnagyobb veszélyt jelentő Nikki Haley-t, de nem kímélte Ron DeSantis floridai kormányzót sem.

Na, ki a legkeményebb ember Európában és azon túl?

Donald Trump iowai beszéde nem volt mentes a zavaros gondolatoktól. Ahogy korábban már többször is, ezúttal is szóba hozta Orbán Viktort, akiről azt mondta, hogy ő leginkább nagyra becsült vezető, a legkeményebb ember Európában, sőt lehet, hogy még azon túl is.


Később egy meglehetősen követhetetlen és alaptalan fejtegetésbe bocsátkozott arról, hogy a kormányzat több milliárd dollárt fecsérelt el mágneses elven működő elektronikus liftekre a haditengerészet legmodernebb repülőgéphordozóján, a USS Gerald Fordon, miközben ő annyit tud a mágnesekről, hogy ha egy pohár vizet ráborít egy mágnesre, akkor annak annyi, nem működik tovább. Miért nem használtak a John Deere traktoroknál is jól bevált hidraulikus rendszert? – kérdezte Trump. „Miért nem hívták a John Deere embereit? Szeretitek a John Deere-t? Én szeretem a John Deere-t” – beszélt Trump az iowai közönségnek az Illionis államban alapított traktorgyárról.

Biden indulatba jött

A még Trump iowai gyűlése előtt, pénteken tartott Blue Bell-i gyűlésén Biden indulatos beszédben, élesen támadta elődjét a 2021. január 6-i zavargások idején tanúsított magatartása miatt. Joe Biden azt hangoztatta, hogy Donald Trump kész lenne feláldozni a demokráciát saját hatalomra kerülése érdekében. Azzal vádolta elődjét, hogy nem ítélte el a politikai erőszakot a Capitolium ostroma után. Biden szerint január 6-a egy olyan pillanat volt, amikor „majdnem elvesztettük Amerikát – elveszítettük az egészet”.

„Mindannyian tudjuk, ki Donald Trump” – mondta Biden. „A kérdés, amire válaszolnunk kell: kik vagyunk mi?”

Azokat a tüntetőket, akik három éve Washingtonban megrohanták a Capitolium épületét, Joe Biden lázadóknak nevezte, az eseményeket pedig erőszakos támadásnak. Úgy fogalmazott, hogy Donald Trump „megpróbálja újraírni a tényeket, ellopni a történelmet, ahogy a választásokat is próbálta ellopni”.

Beszédének egy pontján az elnök elődjének és legesélyesebb választási ellenfelének egyes kijelentéseit Adolf Hitler mondataihoz hasonlította, és azt hangoztatta, hogy a novemberi elnökválasztás tétje a demokrácia, amelynek ellentéte a diktatúra.

Biden Trumpot ostorozva arról beszélt, hogy a republikánus jelölt szörnyű ember. Felidézte, hogy amikor egy támadó betört Nancy Pelosi házelnök házába, és kalapáccsal kis híján megölte a politikus férjét, akkor Trump 2021. január 6-i gyűlésén elhangzott szavait visszhangozta: Hol van Nancy?, és később Trump ezen még viccelődött is. „Szerinte ez vicces. Ezen nevetett is. Micsoda beteg f…” – mondta Biden ökölbe szorult kézzel, kis híján elkáromkodva magát.


Nyitókép: Kyle Mazza/Anadolu via Getty Images

#Külföld#egyesült államok#kampány#joe biden#donald trump#amerikai elnökválasztás#orbán viktor

Címlapról ajánljuk