Kultúra

Hajós András: Megszorító piaci környezetben létezhet csak a popzene Magyarországon

rtl.hurtl.hu

2023. december 29. 9:16

Szerinte megvannak azok az állami cégek, amelyeknek a támogatásával könnyebben gördül a szekér.

Hajós András zenész-humorista a HVG-nek adott interjút. Szóba került a politika és a popzene kapcsolata, valamint az előadók között szétosztott állami támogatások is.

Hajós arra a kérdésre, hogy a mostani fiatal előadók megítélése a sajtóban és a politikai nyilvánosságban miért fekete vagy fehér, miért nincs középutas megközelítés, azt felelte, hogy a mostani fiatal előadók „nem akarnak átváltozni művésszé, a valóság részei akarnak maradni, és ezért viszik magukkal a színpadra a véleményeiket is.

Régen is voltak világnézeti különbségek, de korábban az előadók hajlamosak voltak elbújni a szerepük mögé. Nekem tetszik, hogy a mai srácok magukat nem féltve, csomagolásmentesen tudnak beszélni a közösségüket érintő kérdésekről és problémákról. Vállalják azt a kockázatot, hogy valaki ezért majd nem szereti őket, és esetleg nem léphetnek fel majd a falunapon

– mondta Hajós András, aki szerint a zenében mindenki érti és tapasztalja, hogy ma megszorító piaci környezetben létezhet csak a popzene Magyarországon. Úgy véli, hogy korlátozottak az erőforrások, és a politika ezzel visszaélve, alásegítéssel képes beleszólni egy-egy előadó tevékenységébe.

Megvannak azok az állami és államközeli cégek, amelyeknek a támogatásával könnyebben gördül a szekér

– tette hozzá Hajós, aki a közösségi médiában látja a kiutat.

„Az internetes jegyértékesítés, kiegészülve a klub- és fesztiválrendszerrel, úgy tűnik, külső támogatás nélkül is működőképessé teszi a modellt. Nincs akkora kitettség. Krúbi például már nagy név volt, mielőtt a hagyományos média komolyabban foglalkozott volna vele. Azahriah háromszoros stadionmegtöltése magyar zenetörténeti rekord, és a youtube-os klipjeit is sok millióan nézik. A Carson Coma dettó, és ők mind sokszor nyíltan kormánykritikus hangot ütnek meg, bár valaki határozottabban, míg más kevésbé” – mondta a lapnak.

Én a neten vehetek koncertjegyet, merchet, vagy a Patreon felületen támogathatok egy előadót, és ezekkel fenntarthatom azt a helyet is, ahol megrendezhető egy-egy koncert. Ebbe a kapcsolatba nem tud beférkőzni semmilyen hatalom, és ezért mernek szerintem bátrabbak lenni a szereplők

– tette hozzá Hajós András.

Nyitókép: RTL

#Kultúra#hajós andrás#zene#popzene#állami támogatás#Azahriah

Címlapról ajánljuk