Kultúra

Több mint húsz év után kiderült, miért vették le a műsorról a Szomszédokat

rtl.hurtl.hu

2023. december 28. 5:28

Az anyagi és a személyi feltételek sem kedveztek a legendás teleregénynek, amit végül Bujtor István kaszált el.

1987-től 1999-ig futott a Szomszédok című sorozat, a Blikk mutatta be, miért értek véget Vágásiék és a többiek kalandjai. A teleregény atyja Horváth Ádám volt, aki egyedül felelt az egész produkcióért: a rendezés mellett ő találta ki a történetet, írta meg a forgatókönyvet és a szöveget is. Ebbe azonban egy idő után belefáradt.

A produkció másik rendezője, Bujtás János a lapnak azt mondta: a gondok akkor kezdődtek, amikor Horváth Ádámot tévéelnöknek választották. Szeretett volna egy olyan műhelyet létrehozni, ahol több produkciót is létrehozhattak volna a Szomszédok mellett, Horváth Ádámnak ez azonban új posztja mellett már nem fért bele. Ebből konfliktusuk is volt, amibe Bujtor István nyúlt bele: fokozatosan vonódott be a Szomszédok készítésébe, majd amikor a Magyar Televíziónál megváltoztak a viszonyok, pénzügyi hatalmat kapott a produkció felett producerként.

Mondhatni, kivette Ádám kezéből a hatalmat, aki akkor már nagyon belefáradt a munkába, kezdett betegeskedni is, és ezt – teljesen jogosan – Pista kihasználta

– fogalmazott Bujtás. „Nem bírálom őt, hiszen nagyszerű szakember volt, de tény, hogy ezt a helyzetet nem tudta kezelni, és ugyanabba a hibába esett, mint maga Ádám, hogy mindent ő akart csinálni.” Bujtás szerint a televízió kaotikus pénzügyi megoldásai miatt volt, hogy késtek a bérek, majd a felére csökkentette őket Bujtor, és végül úgy döntött, befejezi a Szomszédokat. Az utolsó fejezetet 1999. december 31-én mutatta be a Magyar Televízió.

A pénzből egy másik sorozatot forgatott Győrben Kern Andrással Komédiások címmel, ami csupán néhány részt élt meg. A stáb egy része viszont ugyanaz a csapat volt, így többek között Pásztor Erzsi itt is szerepet kapott

– elevenítette fel Bujtás. A Komédiások végére azonban hamar pont került.

Január elsején indul az RTL új napi sorozata, …A szomszéd tehene. Csizmadia Gergely és Pavletits Béla alakítja a két főszereplőt, aki gyerekkorukban még barátok voltak, de a pénz közéjük állt. A Reggeliben meséltek a forgatásról:


Nyitókép: Jászai Csaba / MTVA / MTI

#Kultúra#szomszédok#sorozat#bujtor istván#magyar televízió#Horváth Ádám

Címlapról ajánljuk