Kultúra

Hazánkban 18-as karikát kapott egy máshol hatévesek által is nézhető film, mert az egyik szereplő transznemű

rtl.hurtl.hu

2023. december 12. 17:21

Megvédik a gyerekeket az Amerikai Szamoa fociválogatottjáról szóló vígjátéktól.

Szigorú, 18-as korhatárbesorolást kapott Magyarországon a Thor: Ragnaroköt is jegyző Taika Waitit új filmje, az Amerikai Szamoa híresen rossz fociválogatottjának történetét feldolgozó A győztes gól, szúrta ki a HVG. A könnyed vígjátéknak ígérkező filmben nincs vér, káromkodás, vagy túl sokat mutató szexjelenet. A lap utánajárása szerint azért a szigor, mert

a film egyik karaktere – aki ráadásul egy valódi személy – transznemű.

A lap szerint a hazai filmes szakma megrökönyödött a Korhatár Bizottság döntésén, hiszen más országokban csupán hat éven aluliaknak nem ajánlják a filmet a hasonló munkát végző szervezetek. Ők úgy tudják, mostantól további hasonló döntések várhatóak.

A kifogásolt karakter az a Jaiyah Saelua, aki a világon először játszott világbajnoki selejtező mérkőzésen transzneműként. A szerepet Kaimana, egy nonbináris színész játssza el. Az alkotás más országokban a következő kortól ajánlott:

  • USA: 13
  • Brazília, Anglia: 12
  • Svédország, Finnország: 7
  • Hollandia: 6

A Nemzeti Filmiroda szabályzata szerint a 18-as karika olyan filmekre való, amelyek alkalmasak a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, különösen azáltal, hogy meghatározó elemük az erőszak, illetve a szexualitás közvetlen, naturális ábrázolása”. Ennél szigorúbb besorolást csak akkor kaphat egy film, ha „pornográfiát vagy szélsőséges, illetve indokolatlan erőszakot” tartalmaz.

A lapnak a Bizottság nem cáfolta a belsős körökből származó értesülést. Úgy tudni, hogy „a Korhatár Bizottságnak a homofóbiát elutasító tagjai jelenleg kilépésüket fontolgatják a testületből, részben azért, mert nem szeretnének közösséget vállalni az ilyen döntésekkel, részben pedig azért, mert úgy vélik, értelmetlenné teszi a munkájukat, hogy a szakmai alapon meghozott javaslattételüket felsőbb szinten lesöprik az asztalról, akár épp L. Simon László példájára hivatkozva, miszerint jobb az ilyen bajt elkerülni”.

Nyitókép: YouTube

#Kultúra#korhatár#besorolás#film#gól#futball#transznemű#gyermekvédelem

Címlapról ajánljuk