Kultúra

Nem kap mentelmi jogot Donald Trump, el lehet ítélni a választásokba való beavatkozás miatt

rtl.hurtl.hu

2023. december 2. 15:46

Nem lehet „elnöki kötelesség” Trump számára, hogy érvénytelenítse a 2020-as választás eredményét.

Nem kapta meg a mentelmi jogot Donald Trump volt amerikai elnök Tanya Chutkan szövetségi bírótól, írja a BBC. Trump elnökei azzal érveltek, hogy elnöki kötelessége volt az általa elcsaltnak nyilvánított 2020-as választás érvénytelenítése. Ez azért nem lehetett így, mert pont ezen választás eredménye miatt Trump már nem volt elnök, amikor a vád szerint bele próbált avatkozni a választásba.

A bíró azt írta: „Bármilyen mentelmi jogot élvez is egy hivatalban lévő elnök, az Egyesült Államoknak egyszerre csak egy vezetője lehet”. Azt is leírta, hogy az elnökség nem hatalmazza fel Trumpot „a királyok isteni jogával” csak azért, hogy elkerülje a felelősségre vonást.

Ez azt jelenti, hogy Donald Trumpot ugyanúgy eljárás alá lehet vonni, mint bármelyik amerikai állampolgárt. Ez történelmi precedensnek számít, ugyanis Donald Trump az első olyan hivatalban lévő vagy volt elnök valaha, akivel szemben büntetőeljárást indítottak.

Trump szóvivője az ítélethirdetés után azt monda: „a korrupt baloldaliak kudarcot fognak vallani, Trump elnök pedig tovább fog küzdeni Amerikáért és az amerikaiakért, többek között úgy, hogy magasabb bíróságokon támadja meg ezeket a jogellenes döntéseket”.

A volt elnök beavatkozási ügyét márciusban tárgyalja a bíróság, a választási kampány kellős közepén. Közben Trump egy csalási perben is vádlott, ráadásul még hajnali kettőkor is a saját közösségi felületére írogat.

Nyitókép: Jacob Kupferman / Getty Images

#Kultúra#donald trump#mentelmi jog#usa#bíróság#beavatkozás#csalás

Címlapról ajánljuk