Kultúra

Példátlan hazai rekord: soha nem indult még ekkora kikiáltási árról magyar műtárgy

rtl.hurtl.hu

2023. november 26. 10:25

Példátlan hazai rekord: Rippl-Rónai József Kalitkás nőjének első változata 180 millió forintról indul.

Soha nem indult még magyar műtárgy olyan magas kikiáltási áron aukción, mint Rippl-Rónai József Kalitkás nőjének első változata: a festmény 180 millió forintról indul egy december 17-ei budapesti aukción.

A Kalitkás nő igazi nemzeti ikonnak számít. A Párizsban született festmény a magyar modern képzőművészet kulcsműve, a 19. századi végi modernség legmagasabb színvonalát képviseli. Olyan európai rangú mű, ami elindította a hazai modern festészet történetét. A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria is ezzel a kivételes kulcsművel reklámozza magát a nagy nyugati kiállításokon. Az 1892-es Kalitkás nő méltán vált az egyik legismertebb, ikonikus magyar festménnyé a születése óta eltelt 130 évben – olvasható a közleményben.

A Kieselbach Galéria karácsonyi aukcióján a Kalitkás nő I. szerepel. A Magyar Nemzeti Galériában mindeddig a „másodpéldány" a képviselte a modern magyar festészetet. Az első darab száz évnyi elfeledettség után bukkant fel 2005-ben, majd kelt el 590 400 dollárért egy chicagói aukción. Mielőtt a festmény Nyugat-Európába került volna új tulajdonosához, 2006 októberében egy rövid időre feltűnt a Magyar Nemzeti Galériában is.

A jelenleg Budapesten aukcióra kerülő alkotás most már végre tényleg hazatérhet. „A közel két évtizeddel ezelőtti helyzethez képest talán megváltozott annyira Magyarország gazdasági helyzete, hogy egy ilyen ikonikus remekmű nem tűnik el ismét nyugat-európai magántulajdonosnál vagy egy tőkeerős nemzetközi múzeumóriás kollekciójában, mint történt sok Rippl-Rónai-főművel” – áll a közleményben.

Nyitókép: Rippl-Rónai József: Kalitkás nő I.

#Kultúra#aukció#magyar#műkincs#festmény#rippl-rónai józsef#kalitkás nő#rekord

Címlapról ajánljuk