Kultúra

A Vatikán szerint súlyos bűn, ha egy katolikus szabadkőműves

rtl.hurtl.hu

2023. november 15. 20:40

A titokzatos társaság a tagjai közt tudhatta Fülöp herceget és Winston Churchillt is, de a római katolikus egyház ellenségesen tekint rá.

A Vatikán megerősítette, hogy katolikusok nem lehetnek szabadkőművesek – írja a Reuters hírügynökség. A több évszázados múltra visszatekintő titokzatos szervezetre, amelynek becslések szerint világszerte akár hatmillió tagja is lehet, a római katolikus egyház régóta ellenségesen tekint.

A hívek számára tiltott az aktív szabadkőműves tagság a katolikus tanítás és a szabadkőművesség összeegyeztethetetlensége miatt – közölte a Hittani Kongregáció a vatikáni sajtóban szerdán megjelentetett levélben. A Ferenc pápa által ellenjegyzett levelet november 13-án bocsátották ki, válaszként egy Fülöp-szigeteki püspöknek, aki aggódik a szabadkőművesek növekvő tagsága miatt hazájában.

A levél idézi azt az 1983-as nyilatkozatot, amit a későbbi XVI. Benedek pápa, a Hittani Kongregáció akkori prefektusa írt alá. Eszerint azok a katolikusok, akik szabadkőműves egyesületek tagjai, súlyos bűnt követnek el és nem részesülhetnek az áldozásban.

A Reuters emlékeztet: a szabadkőműves páholyok többnyire kizárólag férfiakból álló társaságok, titkos rituálékkal és szimbólumokkal. Gyakran kötődnek hozzájuk összeesküvés-elméletek is arról, hogy a világ ügyeire befolyást gyakorolnak.

Az angliai Egyesült Nagypáholy szerint ma a szabadkőművesség a világ egyik legrégibb társadalmi és jótékonysági szervezetét jelenti, ami a középkori kőművesek hagyományaiban gyökerezik. Tagjai közt volt a néhai II. Erzsébet királynő férje, Fülöp herceg, Winston Churchill volt brit miniszterelnök, a Rózsaszín Párduc filmekben Clouseau felügyelőt alakító Peter Sellers, valamint Rudyard Kipling és Arthur Conan Doyle írók is.

Korábbi képgalériánkat a szabadkőművesek „titkos életéről és misztikus rítusairól” itt nézhetik meg.

Nyitókép: Frans Sellies / Moment / Getty Images

#Kultúra#vatikán#egyház#római katolikus egyház#szabadkőművesség

Címlapról ajánljuk