Kultúra

Benedek Miklós megszólalt arról, hogy miért rúgta ki őt Alföldi Róbert

rtl.hurtl.hu

2023. november 4. 17:29

„Öt percet sem beszéltünk egymással, egyik darabjában sem játszottam” – a nemzet színésze nem tudja, miért kellett távoznia az Alföldi Róbert vezette Nemzeti Színházból.

Benedek Miklós, a nemzet színésze a HVG-nek adott interjút. A COPD nevű légzőrendszeri betegséggel küzdő színész, akiről nemrég írtuk meg, hogy covid miatt az ágyat nyomja, egyebek mellett arról beszélt, hogy többnek tartja magát, mint az apját, és kevesebbnek, mint a fiát. De arról is szót ejtett, hogy hogyan rúgta ki Alföldi Róbert a Nemzeti Színháztól, illetve miért hagyta ott a Katonát. 

A Katona József Színház alapítója volt, de húsz év után távozott. Ennek okáról a HVG-nek úgy fogalmazott. „Igazán sokat és rendkívül jókat játszottam a kezdeti időkben, a szerelmes első hét évben. 

Aztán kezdett kopni a társulat fénye. Egyrészt jöttek a fiatalok, másrészt odaszerződött Haumann Péter; Mácsai Pált és Jordán Tamást meghívták vendégnek. Nem kívántam az ő szerepeikben tetszelegni. Máshogy alakultak a dolgok, mint ahogy elképzeltem, kissé kiszerelmesedtem.

Az interjúban felidézték, hogy a kritikusok ízekre szedték, amikor elment Schwajdához az új Nemzeti Színházba Prosperót játszani. Erről Benedek azt mondta, "igaztalanul vádoltak azzal, hogy mennyit keresek a Nemzetiben, hogyan vagyok egyáltalán képes tanítani, kétségbe vonták a képességeimet. 

Nem válaszoltam nekik, hajdani barátoknak, egyszerűen kihúztam a nevüket a noteszből. Szavakkal is meg lehet ölni embereket. Schwajdával is ezt tették.

Később Alföldi Róbert, a Nemzeti új igazgatója bocsátotta el Benedek Miklóst. Amikor ennek az okairól kérdezték, a színész azt mondta: 

Öt percet sem beszéltünk egymással, egyik darabjában sem játszottam. Úgy kezdődött az egész, hogy kaptam tőle egy sms-t: »Boldog vagyok, hogy veled egy színházban lehetek.« Legközelebb annyit mondott, nincs ideje bebizonyítania nekem, hogy jó rendező. 

Hozzátette: „Hogy aztán mi történt a kettő között, mondtam-e rosszat valamelyik rendezésére a büféasztalnál, nem tudom. Húsz év alatt nem keresett, nem találkoztunk egymással.”

A Híradónak október elején adott interjújában Benedek Miklós a fiáról is beszélt. Azt mondta, mindenről Benedek Tibor jut az eszébe:


Hozzászólna?

 

Nyitókép: Benedek Miklós 2023 szeptemberében, azután, hogy a nemzet színészévé választották a cím eddigi birtokosai. Fotó: Czimbal Gyula/MTI

#Kultúra#benedek miklós#alföldi róbert#nemzeti színház#katona józsef színház

Címlapról ajánljuk