Kultúra

Gryllus Dániel: Sokan kérdezték, miért nem megyünk el pártrendezvényekre

rtl.hurtl.hu

2023. november 2. 10:06

A Kaláka együttes vezetője szerint már minden túlpolitizált. Nem akarja, hogy egyesek azt érezzék, hogy hozzájuk nem szólnak. 

A Szabad Európa készített interjút a kétszeres Kossuth-díjas Gryllus Dániellel. A beszélgetésből előkerült, hogy az énekes-dalszerző 2015-ben a Népszavának azt mondta: a Kaláka együttes sikertörténet, mindig is figyelembe vették az emberi tényezőket, „pénzen és politikán soha nem marakodtak”.

Gryllus Dániel szerint már minden túlpolitizált. „Márpedig ezzel a helyzettel, akár egy-egy mondattal is vissza lehet élni. Ha Ceaușescu idején azt mondta valaki, hogy lehullottak a levelek, de majd egyszer tavasz lesz, még egy ilyen mondatba is azonnal politikai üzenetet lehetett beleérezni” – mondta. Rendszerváltáskor még minden meghívásnak eleget tettek, legyen az MDF, SZDSZ, mindegy volt. 

Aztán ebből az lett, hogy azt, aki részt vett egy politikai rendezvényen, az újságírók elkezdték cikizni azzal, hogy ő már csak a fél országé. De ugyanez történt azokkal a zenészekkel, akik beálltak a politika mögé. Tőlünk is sokan kérdezték, miért nem megyünk el már jó ideje pártrendezvényekre. Nos, azért, hogy senki ne érezze azt, hogy hozzá nem szólunk

– magyarázta. Szerinte vannak olyan művészek, akiket azért cikiznek, mert az egyik párt eseményein énekelnek, másokat meg azért, mert a másikén. Onnantól kezdve pedig le vannak szakítva a zenei életről, és a karrierjük is kettétörhet. Hozzátette:

Valamiért sokkal nagyobb hangsúlyt kap, ki mellett álltak ki, és nem az, hogy mit és hogyan énekelnek. Ez az egész életművüket akár visszamenőleg is megváltoztathatja.

Szóba került, hogy Tóth Vera korábban arról beszélt, hogy a húgától, Tóth Gabitól „nem érezték hitelesnek az emberek, hogy esetleg valamilyen pártnak valamilyen hitvallását képviselje, tőle nem fogadják ezt el”, miközben „aki olyan, mint Bródy vagy Koncz, ott rendben van ez, mert ott az a brandnek az egyik része”.

De ők mindig is más helyzetben voltak, mint mi. Politizáltak, kezdettől fogva magukra vállalták ezt a szerepet. De én nem szeretnék a napi politikában részt venni

– válaszolta, később pedig úgy fogalmazott: számukra az általunk előadott költeményekben képviselt eszmék a fontosak, azok mentén szeretnének irányt mutatni a világban.

Arra a felvetésre, hogy a lánya, Dorka nagyon sokszor kiáll különböző közügyekért, és el is mondja a véleményét, Gryllus úgy válaszolt:

Nagyon helyes, ő valóban a szívén visel egyes ügyeket. De ő már egy új generáció, egy új korszak gyermeke. (…) Mi már megvívtuk a magunk forradalmát, már nem mi visszük a hátunkon a világot.

Nyitókép: Mónus Márton / MTI

#Kultúra#gryllus dániel#Kaláka#pártrendezvény#gryllus dorka#kultúrpolitika

Címlapról ajánljuk