Kultúra

Eldőlt, ki lesz az Operettszínház és a Pesti Magyar Színház vezetője

rtl.hurtl.hu

2023. október 11. 21:41

Kiss-B. Attilát és Nagy Viktort nevezte ki Csák János miniszter.

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter két kulturális intézmény vezetői pozíciójáról is döntött. 

A tárca közleménye szerint:

  • 2024. február 1-től Kiss-B. Atilla a Budapesti Operettszínház főigazgatója,
  • Nagy Viktort pedig a Pesti Magyar Színház - Ifjúsági és Családi Színház igazgatója lesz.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium közleménye szerint a miniszteri döntés fő szempontjai „a művészeti szakmai beágyazottság, a jó nemzetközi és hazai kapcsolatok, a művészeti koncepció, valamint az előadó-művészeti területen szerzett vezetői tapasztalat volt”.  

A vezetők mandátuma öt évre szól.

Mint korábban megírtuk, az Operettszínház társulatának mindössze 28 százaléka szavazott Kiss-B. Atilla jelenlegi igazgatóra a Budapesti Operettszínház belső társulati szavazásán.

A színház igazgatásáért hárman pályáztak, a másik két jelölt szinte fej-fej mellett szerepelt a belső szavazáson: Szente Vajkra 121-en (37 százalék), Szabó P. Szilveszterre 114-en (35 százalék) szavaztak. A 325 érvényes szavazatból mindössze 90 (azaz 28 százalék) érkezett Kiss-B. Atilla jelenlegi igazgatóra.

2020-ban folyamatos zaklatásokról és megaláztatásokról mesélt több egykori operettszínházi dolgozó is. A Fókusznak exkluzív interjút adott az a két lány, akik csak álnéven mertek nyilatkozni, pedig tanúk és több bizonyíték is alátámasztja, hogy milyen megaláztatásokon mentek keresztül az intézményben.

Két hónappal később az az Emberi Erőforrások Minisztériumának vizsgálata arra jutott, hogy nem történt zaklatás az Operettszínházban. Az áldozatok jogi képviselője szerint a vizsgálatban az Operettszínház főigazgatójának felelősségét maga a főigazgató vizsgálta, az áldozatokat pedig senki nem kérdezte meg.


Nyitókép: Szigetváry Zsolt/MTI

#Kultúra#kiss-b attila#operettszínház#Pesti Magyar Színház#kinevezés#csák jános

Címlapról ajánljuk