Kultúra

HVG: az Operettszínház társulatának többsége nem kér a zaklatás eltusolásával vádolt főigazgatóból

rtl.hurtl.hu

2023. október 6. 13:19

Kiss-B. Atilla elindult az Operettszínház igazgatói posztjáért, de a társulat kétharmada más jelöltekre szavazott.

Az Operettszínház társulatának mindössze 28 százaléka szavazott Kiss-B. Atilla jelenlegi igazgatóra a Budapesti Operettszínház belső társulati szavazásán –  írta a hvg.hu, az erről szóló jegyzőkönyvre, valamint a társulat több tagjára hivatkozva..

A színház igazgatásáért hárman pályáztak, a másik két jelölt szinte fej-fej mellett szerepelt a belső szavazáson: Szente Vajkra 121-en (37 százalék), Szabó P. Szilveszterre 114-en (35 százalék) szavaztak. A 325 érvényes szavazatból mindössze 90 (azaz 28 százalék) érkezett Kiss-B. Atilla jelenlegi igazgatóra.

A hvg.hu kiemelte, hogy végső soron természetesen a kormány akarata fog majd érvényesülni, hiszen az intézmény fenntartója a minisztérium.

Zaklatási botrány

2020-ban folyamatos zaklatásokról és megaláztatásokról mesélt több egykori operettszínházi dolgozó is. A Fókusznak exkluzív interjút adott az a két lány, akik csak álnéven mertek nyilatkozni, pedig tanúk és több bizonyíték is alátámasztja, hogy milyen megaláztatásokon mentek keresztül az intézményben.


Az Emberi Erőforrások Minisztérium vizsgálatot indított, miután a korábbi ügyvezető igazgató, Kriza Zsigmond szexuális utalásokat is téve, megalázó módon beszélt az ott dolgozókkal. A főigazgató, Kiss-B Attila a Hír Tv-nek tegnap beismerte, Kriza Zsigmond azután távozott, hogy „rávetült a gyanú”:


Két hónappal később az az Emberi Erőforrások Minisztériumának vizsgálata arra jutott, hogy nem történt zaklatás az Operettszínházban. Az áldozatok jogi képviselője szerint a vizsgálatban az Operettszínház főigazgatójának felelősségét maga a főigazgató vizsgálta, az áldozatokat pedig senki nem kérdezte meg.


Nyitókép: Kiss B. Attila főigazgató a Budapesti Operettszínház 2023/24-es évadbejelentő sajtótájékoztatóján a Kálmán Imre Teátrumban 2023. május 25-én. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

 

#Kultúra#operettszínház#igazgató#főigazgató#kiss-b attila

Címlapról ajánljuk