Kultúra

DNS-teszttel nézték meg, miből készül a gírosz, sokkot kaptak

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 19. 11:59

Egy elemzés után rengetegen ledöbbentek.

A Daily Star a döner kebabot – amit Magyarországon leginkább gíroszként emlegetnek – a részeg, buliból hazafelé tartó britek fő eledelének nevezi, de arra is rávilágítanak, hogy a kebab eredetével nagyon nincsenek tisztában a szigetországbeliek. A legtöbben úgy gondolják, hogy a döner kebabnak csak bárányhúst szabad tartalmaznia, de a DNS-tesztek ennek azonban az ellenkezőjét állítják.

A Food Unwrapped egyik epizódjában Jimmy Doherty kebabot vásárolt kilenc különböző helyről, majd a mintákat eljuttatták egy elemzőhöz, aki elvégzett a kebabokon pár tesztet. A tesztekkel arra akartak fényt deríteni, hogy hány döner kebab tartalmaz más típusú húst, beleértve a marhát, a csirkét és sertést.

Amikor megérkeztek az eredmények, Jimmy megdöbbenve tapasztalta, hogy a kilenc étel közül csak egy készült teljesen bárányból, ezt könnyű volt kideríteni a DNS-teszttel.

Legtöbbjük csirkét tartalmaz. Van olyan is, amelyik marhát, de szerencsére egyik termékben sem találtunk kecskét, szamarat és lovat sem.

Jimmy azon gondolkodott, hogy egy nagyobb minta esetén merre mozdultak volna az arányok, szerinte barátságosabb lett volna a helyzet, igaz, nem sokkal. A YouTube-on sokan kiakadtak a teszt eredményein, ijesztőnek találják, hogy miközben bárányt akarnak enni, közben ki tudja mit kapnak.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Kultúra#bárány#kebab#étel#török#brit

Címlapról ajánljuk