Kultúra

Tiltakoznak a németek, mert négyszer is fellép náluk a Kreml-barát Anna Netrebko

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 15. 20:46

Harminchétezren írták alá azt a petíciót, amelyben az előadások törlését követelik. 

Petícióban tiltakoznak a németek, miután kiderült: Anna Netrebko a Kreml-kapcsolatok miatti aggodalmak ellenére négy alkalommal lép fel Lady Macbethként a Berlini Állami Operaházban – írja a Guardian

Az Operaház annak ellenére engedte az orosz származású szoprán fellépését a színpadán, hogy a kritikusok szerint nem határolódott el egyértelműen Vlagyimir Putyintól az ukrajnai invázió miatt.

Az énekesnő pénteken és szeptemberben további három estén lép fel az operaházban, ahol Giuseppe Verdi Macbeth című operájában Lady Macbethet alakítja majd.

Az operaház korábban leállította az énekesnővel való együttműködését, ám a főigazgató, Matthias Schulz most egy hosszú és szokatlan nyilatkozatban jelentette ki, hogy meggyőződése szerint a művésznő kellőképpen elhatárolódott a Putyin-rezsimtől, a háborút pedig Oroszország inváziójának nevezte.

A tiltakozók feldühödtek, és most több mint 37 ezren követelik egy petícióban, hogy töröljék mind a négy előadást. A Berlinben élő ukrán menekültek péntek este tüntetést szerveznek az Unter den Linden-i operaház előtt, ahol az előadásra már minden jegy elkelt. Korábban már tüntettek Wiesbadenben és Baden-Badenben is, ahol Netrebko fellépett.

Az énekesnő reagált a tüntetők akcióira, egy Instagram-posztban „sikoltozó sellőkként” hivatkozott rájuk, „művirágokkal a hajukban” – utalva ezzel a hagyományos ukrán fejdíszekre.

A kultúra, a politika és a tudomány világának több mint 100 kiemelkedő alakja is aláírta az operaháznak címzett levelet, amelyben a koncertek lefújását követelik. Berlin polgármestere, a kulturális miniszter és más politikusok visszautasították a pénteki előadásra szóló meghívást.

Netrebkót más operaházakból is kitiltották, többek között a New York-i Metropolitan Operából, a prágai Státní Operából és a tallinni Alexela koncertteremből.

Nyitókép: Isa Foltin / Getty Images

#Kultúra#Anna Netrebko#németország#berlini állami operaház#oroszország#orosz-ukrán háború#opera#operaénekesnő#kreml#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk