Kultúra

Hernádi Judit sem hagyta szó nélkül az Átrium bezárását

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 24. 19:28

A Jászai Mari-díjas színésznő szerint színház támogatás nélkül nem tud létezni, és támogatás nem csak a közönségtől kell, hogy jöjjön.

„Fáj a szívem, mert nagyon fontos és szabad színház zár be, aminek véleménye is volt” – kommentálta Hernádi Judit az Átrium színház bezárását a Blikknek.

Mint arról beszámoltunk, a most kezdődő évad végével, 2024 nyarán a jelenlegi formájában befejezi működését a budapesti Átrium színház. Korábban mi is írtunk róla, hogy az Átrium a pályázatokon egyetlen fillért sem nyert, a színház ezért adománygyűjtő akcióba fogott. A jegybevételeken felül évi körülbelül 200 millió forintra lenne szükségük, hogy folytatni tudják.

Az Átrium bezárásával az RTL Híradója is foglalkozott:


Ugyanakkor a tulajdonosok már gondolkoznak azon, hogyan tudna „meghatározó kulturális térként” fennmaradni a színház épülete. Kedden az Örkény Színház bejelentette, hogy az Átrium ellehetetlenülése esetén egyes előadásokat meg lehetne tartani náluk.  

Hernádi Juditot is megérintette a színház sorsa, aki most a Blikknek kommentálta a hírt. A lap emlékeztet: a Jászai Mari-díjas magyar színésznő 2018-ban, az Átriumban A félelem megeszi a lelket című darabban nyújtott alakításáért a legjobb női főszereplőnek járó elismerést vehette át a Színikritikusok díjátadó gáláján.

Nagyon szép a közönségtől, hogy tavaly is összefogott a színházért, de azt gondolom, ez nem az ő feladatuk lenne. Színház támogatás nélkül nem tud létezni, és a támogatás nem csak a közönségtől kell, hogy jöjjön

– mondta a lapnak egy nagy sóhaj kíséretében Hernádi Judit.

A színésznő ugyanakkor reménykedik. „Furcsa dolgok történnek az életben egyik pillanatról a másikra, úgyhogy majd meglátjuk” – fogalmazott. A lap másokat is megkérdezett arról, hogyan fogadták az Átrium bezárásának hírét.

„A háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta gazdasági nehézségek a kulturális ágazatot is érintik. A magyar állam mindezek ellenére erőn felül segített és segíteni is fog mind a vidéki, mind a fővárosi színházak támogatásában. A kormány idén is biztosítani tudta az előadó-művészeti szervezetek többlettámogatását” – válaszolta Csák János kultúraminiszter tárcája, amikor arról érdeklődött a lap, hogy tervez-e a kormány mentőövet dobni az Átriumnak.

A Fővárosi Önkormányzat pedig megkeresésükre közölte, esetleges további támogatás az Átrium lehetséges új üzemeltetőjének és Budapest későbbi pénzügyi helyzetének ismeretében kerülhet szóba.

Nyitókép: Hernádi Judit Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő otthonában. MTVA / Gyűjtemény: Keleti Éva

 

#Kultúra#átrium#színház#bezárás#hernádi judit#csák jános#kulturális és innovációs minisztérium

Címlapról ajánljuk