Kultúra

Vidd el a pasidat a Barbie-filmre, és nézd meg, hogyan reagál – új szakítós teszt hódít a neten

Czeglédi FanniCzeglédi Fanni

2023. augusztus 8. 15:04

Greta Gerwig filmje még annál is nagyobb durranás, mint amekkorát először várt tőle a világ. Miután többmillió embert becsődített a moziba, és megint rászabadította a bolygóra a babalázat, a külföldi sajtó szerint megjelent egy váratlan utóhatása is, amit Barbie-teszt néven emlegetnek: a filmet látva a nők rájönnek, hogy a partnereik rosszul bánnak velük, vagy hogy súlyos különbségek vannak az értékrendjükben, ami végül szakításhoz vezet. 

Két uralkodó narratíva alakult ki az új Barbie-film kapcsán: vagy imádják a nézők és mind a nők, mind a férfiak elgondolkodnak azon, hogy őket mennyiben hátráltatja a férfiközpontú társadalom, vagy gyűlölik, és azzal vádolják, hogy az egész csak egy férfigyűlölő propagandamű.

Annak, aki még nem látta a filmet, röviden összefoglaljuk a lényeget, így aki tényleg szeretné a nulláról megnézni az alkotást, az következő két bekezdést görgesse át. A sztereotip Barbie (Margot Robbie) tökéletes életet él Barbielandben, a tökéletes járműveit vezeti a tökéletes városban, és minden napja egy óriási buli a barátnőkkel. Vőlegénye, Ken csak dísznek van, Barbieland ugyanis szigorúan nőközpontú. 

Barbie azonban egy nap arra ébred, hogy a magassarkúra tervezett lábai leereszkedtek a földre, a combjai pedig narancsbőrösek lettek. Kénytelen lesz elindulni Kennel a való világba, hogy kiderítse, mi okozza a különös eseményeket. A férfiközpontú világ azonban annyira megtetszik Kennek, hogy hazaviszi az ötletet Barbielandbe is, ami persze számos bonyodalmat szül. 

Amellett, hogy a Barbie brutális kasszasiker, úgy látszik, valamiféle lakmuszpapírrá vált a párkapcsolaton terén is, legalábbis jó apropónak tűnik annak feltárására, hogy hasonlóan gondolkodnak-e a felek a jó bánásmódról, egyenlőtlenségről, empátiáról. A Redditen, a TikTokon és a Twitteren is megjelentek az arról szóló, nőktől érkező bejegyzések, hogy végső soron a film katalizálta a szakításukat, ugyanis rájöttek, hogy

  • rosszul bánnak velük,
  • a férfiak egyáltalán nem fogékonyak a film feminista üzenetére,
  • vagy annyira másképp gondolkodnak a fenti dolgokról, hogy nincs keresnivalójuk egymás mellett.

Volt, aki egyenesen azt tanácsolta a Twitteren, hogy 

vidd el a pasidat a Barbie-filmre, és ha utálja, dobd ki. 

A jelenségre két hét alatt meg is született a Barbie-teszt elnevezés.

Hogyan viszonyulnak a férfiak a Barbie üzenetéhez?

„Nem hagyom, hogy egy férfi szarul bánjon velem. Egyszerűen nem csinálom tovább. Végeztem” – magyarázta egy tiktoker nemrég egy közel háromperces videóban arról, hogy kidobta a barátját, miután a férfi lemondta a filmnézést. „Sosem gondoltam volna, hogy megteszem. Szóval köszönöm, Barbie, hogy erőt és önbizalmat adtál nekem, és ráébresztettél, hogy jobbat érdemlek” – tette hozzá.

A Redditen pedig egy felhasználó posztja szaladt körbe, aki azt mesélte, a barátja nagyon megsértődött a filmre. A GraziaDaily felidézi, hogy elmondta, hogy gondjai voltak azzal, ahogy a partnere a nőkről és az LMBTQ-közösségről beszélt. Remélte, hogy a Barbie-film esetleg majd felnyitja a szemét egy kicsit, de hiába. 

Talán már régóta vártam, de ez volt az utolsó csepp a pohárban. Belefáradtam, hogy a hozzáállásával és a tiszteletlenségével kell foglalkoznom, úgyhogy megmondtam neki, hogy vége.

A 27 éves dallasi Theresa Arzate pedig azt mesélte, hogy miközben nézte a barátjával a Barbie-t, az néha totális ellenszenvvel és döbbenettel nézte, hogy a barátnője időnként sírt rajta. Elmondta, hogy a barátja Barbie-val kapcsolatos reakciója nagyon megdöbbentette, és rájött, hogy nem ilyen partnert szeretne magának – írja az NBC.

Ahogy a BoredPanda felhívja rá a figyelmet, a nők szerint a sokk egy része abból a feltevésből fakad, hogy nehéz megtalálni azokat a férfiakat, akik támogatóan viszonyulnak a feminizmussal kapcsolatos beszélgetésekhez. 

Akadnak persze pozitív történetek is, a „Barbie-tesztről” író Nicole Hoefler német nő a TikTokon arról számolt be, hogy megnézte a partnerével a Barbie-t, és megerősítette benne, hogy a férfi mennyire empatikus és érett érzelmileg. 

Az indonéziai Jakartában élő 21 éves Raissa Az Zahra szintén arról számolt be, hogy a barátja azt mondta a közös mozizás után, hogy „rájött, milyen nehéz nőnek lenni”. „Már eddig is két lábon járó kedvesség volt, de azt mondta nekem, miután megnézte a Barbie-filmet, sok olyan dolgot elismert, amit elsőre talán nem is látott” – írta. 

Nem mindenkit nyűgözött le viszont az ötlet, hogy bárki is egy játékbabáról szóló filmet használjon a hosszú távú kapcsolatának értékelésére. Több felhasználó is arról írt, hogy a film iránti megszállottság őrült, és egyáltalán nem olyan mély, mint amilyennek sokan gondolják. 

Vörös zászlók, zöld zászlók

A Buzzfeed megkereste a témával kapcsolatban Mary Clegg vezető akkreditált szex- és párkapcsolati pszichoterapeutát, aki elmagyarázta, miért fontos, hogy partnereinknek hasonló nézeteik és értékeik legyenek, mint nekünk. „Amikor összejövünk valakivel, ignoráljuk az intő jeleket, mert nagyon odavagyunk. Abban a pillanatban megfelelnek az igényeinknek” – osztotta meg a szakértő. Később azonban felszínre jöhetnek a problémák.

Clegg szerint lehet, hogy érdemes szakítani egy olyan partnerrel, aki más nézeteket vall, de azok a párok, akik megpróbálják megoldani a nehézségeiket és közelíteni az álláspontjaikat, együtt maradnak. 

A párkapcsolati és párterapeuták arra tanítják a párokat, hogy kiegyensúlyozottan, higgadtan és strukturáltan oldják meg a dolgokat. Unalmasan hangzik, de valóban csodálatos. (…) Brene Brown szerint szeretni valakit azt jelenti, hogy megismerjük

– mondta a terapeuta, aki szerint nem ritka, hogy a szakítást valami látszólag banális dolog váltja ki – például a Barbie-film. A lényeg azonban nem az, hogy kiderül, hogy a partnerünknek más értékrendje van, hanem hogy keresgessük a miérteket, és átgondoljuk, hogy ezek a reflexiói honnan erednek. Ahogy azt is érdemes feltárni, hogy a felmerülő kérdéseket meg lehet-e beszélni, vagy a másik folyamatosan elzárkózik egy semmitmondó válasszal. „Ha valakit igazán ismersz, a szeretet növekedni fog köztetek, hiszen egy partnerséget alkottok, együtt vagytok, fedezitek egymást” – magyarázta Clegg.

Nyitókép: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

#Kultúra#barbie#mozi#film#Greta Gerwig#feminizmus#patriarchátus#kapcsolatok#párkapcsolat#lakmuszpapír#barbie-teszt#ma

Címlapról ajánljuk