Kultúra

Milliós büntetést kapott a Libri a melegellenes törvény megsértése miatt, veszélyben van a Harry Potter-sorozat is

rtl.hurtl.hu

2023. július 3. 8:32

Egy könyvvel megsértette a Libri a gyermekvédelminek nevezett jogszabályt. Eljárás indult a Líra ellen is egy tiniknek szóló sorozat miatt.

Egymillió forintos büntetést szabott ki a Librire a fogyasztóvédelmi hatóság az egyik boltjukban árult könyv miatt, amivel megsértették a melegellenes gyermekvédelmi törvényt – írta a Telex. A lap információi szerint a Móra Kiadó egyik könyvéről lehet szó. A Libri a Telex kérésére csak annyit erősített meg, hogy fogyasztóvédelmi eljárás zajlik egy általuk forgalmazott kötet kapcsán.

A Telex értesülései szerint a Libri az elmúlt hetekben „jó pár könyvkiadót megkeresett, hogy megtudja, a kiadók szerint az adott könyvek megfelelnek-e a melegellenes gyermekvédelmi törvény előírásainak”. A lap információi szerint a könyvkereskedő céget azért büntették, mert az ifjúsági részlegen árultak egy olyan könyvet, amit a jogszabály szerint nem ott kellett volna.

Közben a lapnak Nyáry Krisztián, a Líra kreatív igazgatója elmondta, hogy a cégük ellen szinte ugyanilyen okból indult eljárás: Alice Oseman Heartstopper című könyvét az ifjúsági regények közé tették ki. A könyvet nem sokkal később Rétvári Bence a Facebook-oldalán emelte ki, közölve, hogy „LMBT tini képregény” van a magyar könyvesboltokban. Nyáry Krisztián elmondta, hogy az ügyben még tart a vizsgálat, és nem tudják, hogy lesz-e bírság.

A könyvkereskedők a Telex cikke szerint panaszkodnak a törvényre, mert annak előírásai homályosak, és emiatt nehezen lehet eldönteni, milyen könyvekkel követnek el törvénysértést, és mikor. Jelenleg a könyvesboltok a kifogásolt könyveket vagy elkülönítik, vagy lefóliázva árulják. A Libri a lap információi szerint azért is fordult a kiadókhoz, hogy nyilatkozzanak a gyermek- és ifjúsági könyvekkel kapcsolatban, hogy „a jogi és pénzügyi felelősség a kiadókra háruljon”, ha bírságol a hatóság.

A lap cikke szerint veszélybe kerülhet a Harry Potter-sorozat is. A Libri és a kiadó vizsgálja, hogy az egyik kötete sértheti-e a melegellenes törvény előírásait. 

Idén májusban Papp Dóra 3 könyve került le az ifjúsági irodalmi polcokról a Libriben. Az írónő a Híradónak akkor azt mondta, hogy már várta, mikor kötnek belé, pedig a könyveiben csak mellékszereplőként vannak meleg fiatalok, és mindössze egy csók csattan el köztük.  


Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

 

#Kultúra#könyv#könyvesbolt#Libri#líra#melegellenes törvény#gyermekvédelmi jogszabály

Címlapról ajánljuk