Híradó

Már várta, mikor kötnek belé – megszólalt az RTL-nek Papp Dóra, akinek áthelyezték a könyveit a Libriben

Serdült SzilviaSerdült Szilvia

2023. május 31. 19:42

Lekerült az ifjúsági irodalom polcairól Papp Dóra 3 könyve a Libri boltjaiban. A bolt a kiadónak a két éve megszavazott gyermekvédelmi törvényre hivatkozott. Így kerültek át a könyvek a szórakoztató irodalomhoz. Az írónő azt mondta, már várta, mikor kötnek belé, pedig a könyveiben csak mellékszereplőként vannak meleg fiatalok, és mindössze egy csók csattan el köztük.  

Az ifjúsági könyveknek külön részlege van a könyvesboltban, eddig Papp Dóra összes könyvét itt lehetett megtalálni. Ám mostantól három közülük átkerült a szórakoztató könyvek közé. Pedig a szerző szerint fiatalokról szólnak, fiataloknak.

A kiadója azonban levelet kapott a könyvesbolttól, hogy nyilatkozzanak arról, ez a három könyve megfelel-e a két éve elfogadott gyermekvédelmi törvényben szereplő feltételeknek.

Azt mondták, hogy ha valamelyik cím vétkesnek bizonyul, ezt a szót használták, akkor annak a célcsoportját, tematikáját módosítani kell.”

Egy kormányrendelet értelmében ugyanis két éve tilos közszemlére tenni olyan gyerekeknek szóló terméket, amely „születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést vagy nemváltoztatást mutat be, öncélúan ábrázolja a szexualitást vagy homoszexualitást jelenít meg, illetve népszerűsít”.

„Azt mondtam, hogy na, eljutottunk idáig, mert én vártam. Ez a legnagyobb probléma, hogy az ifjúsági szerzők és az ifjúsági könyvkiadók az elmúlt két évben nem azt mondom, hogy rettegnek, de várják, hogy mikor szúrják ki őket, mikor köt bele valaki valamibe, amibe nem kellene” – mondta Papp Dóra.

A szerző hozzátette, ezek azok a könyvei, amelyekben megtalálható egy vagy két meleg mellékszereplő. És összesen egy csók csattan el az egyikben.

A Libri levélben válaszolt, azt írták, csak a jogszabályoknak akartak megfelelni. 

A törvénymódosítás életbe lépése óta rendszeresen egyeztetnek a kiadókkal azon könyvek esetében, amik a meghatározás alapján törvénysértőek lehetnek, de önálló döntést egyik esetben sem hoznak, mindig a kiadóval egyeztetnek. Így tettek Papp Dóra könyvei esetében is – ismertették.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése már a jogszabály hatályba lépését követően kérte, hogy pontosítsák, mi az, amivel törvényt sértenek, mert azt mondják, nem egyértelmű a jogszabály.

Papp Dóra azt mondta, ezután is arról fog írni, amiről úgy érzi, hogy az olvasóinak, a fiataloknak fontos lehet.

#Híradó#Videó#Kultúra#gyermekvédelmi törvény#papp dóra#irodalom#Libri#top hírek

Címlapról ajánljuk