Kultúra

Csőre Gábor szerint hazudott a filmkritikus, akit fellökött a Blokád rendezője

rtl.hurtl.hu

2023. június 11. 18:12

A filmben szereplő színész szerint a kritikus „egyfajta propagandát” szolgál. A lökdösődés nem helyes, de „hogyan védekezhetne másképpen” a rendező a „verbális abúzus” ellen? – tette fel a kérdést Csőre.

Korábban mi is megírtuk, hogy a veszprémi Magyar Mozgókép Fesztiválon, a mosdó felé menet lökte fel Tősér Ádám, a Blokád rendezője a Népszava kritikusát, Csákvári Gézát, aki negatívan írt a fesztiválon taroló filmről. 

Most Csőre Gábor is megszólalt az esetről, aki a filmben Kónye Imrét alakította: 

A hazugság és a rosszindulatú állítások háromszor gyorsabban körbefutják a Földet, mint ahogy az igazság a cipőfűzőjét megköti…

– mondta a színész. A Blikk szerint Csőre így kezdte mondanivalóját: „Hogy bűn-e fellökni egy másik embert? Természetesen az, de vajon a verbális abúzus nem bűn-e, az, ha a valaki felelőtlenül ír le dolgokat, sértő, valótlan állítással minősíti egy másik ember többéves munkáját?”

Hozzátette: „Csákvári egy Facebook-poszt szintjére süllyedt ezekkel a mondataival, de Ádám, aki egyébként azóta bocsánatot kért, sem reagált jól. Persze, az is kérdés, hogyan védekezhetne másképpen?”

Csákvári kritikájáról pedig azt mondta: „A kritika és a rágalmazás között jelentős különbség van, és az úr az említett írásában durván túllépte a kritikai műfaj adta szabadság határát. Egyszerűen hazudik, és azért hazudik, hogy ezzel egyfajta propagandát szolgáljon.”

A Blokádról egyébként anno az rtl.hu tudósítója pozitívabb hangvételű cikket írt, nem azért, mert félt volna a rendező reakciójától. Arról is írtunk, hogy a Magyarország által Oscar-díjra nevezett film a másfél milliárdos állami támogatás csupán töredékét hozta vissza.

Csákvári vasárnap az RTL Híradónak is beszámolt az esetről. Azt mondta: „Ökölbe szorított kézzel állt, hogy ő most engem kioszt.” Kocsis Ágnes és Szűcs Dóra közbelépésével sikerült eltávolítani a rendezőt. Csákvári arról is beszélt: várta volna, hogy a szombat esti gálán, ahol a Blokád lett a legjobb film, minimum elítélik az erőszakot, de semmilyen említést nem tettek az incidensről.


Nyitókép: MTI / Mohai Balázs

#Kultúra#csőre gábor#blokád#tősér ádám#népszava#kritika

Címlapról ajánljuk