Kultúra

„Szinte elviselhetetlenül megindító” – elképesztő kritikákat kapott a legnagyobb európai lapoktól Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar

rtl.hurtl.hu

2023. június 1. 9:42

Nem győzték dicsérni a magyar karmestert és a zenekart.

Fischer Iván és Budapesti Fesztiválzenekar májusi európai turnéja elképesztő sikert aratott. Fischerék Bécsben, Londonban, Brugge-ben és Lipcsében is felléptek. A legnagyobb európai sajtótermékek kritikái szerint a Fischer Ivánnak és a Fesztiválzenekarnak nem véletlenül tapsolt a közönség, elképesztő produkcióval kápráztatták el a nagyérdeműt.

Fischer már az elején meghatározta a paramétereket és a kétértelműségeket, a zenekar meleg, sötét hangzása és részletgazdag, koncentrált játéka tovább fokozta a feszültséget. Szinte elviselhetetlenül megindító, egész egyszerűen kimagasló volt

írta a Guardian kritikusa.

Nagyon megérdemelte az álló ovációt a Fesztiválzenekar, ez a Mahler-előadás minden elemében ötcsillagos volt. Ezen a koncerten az együttes egyértelműen a legjobb formáját hozta őszinte, szívből jövő, virtuóz muzsikálással. Épp ilyen figyelemreméltó volt játékuk tiszta szépsége a vonósok telt, meleg tónusától a fenséges, nem evilági kürtszólóig.

fejtette ki a véleményét a The Times újságírója. 

A Die Presse sem fukarkodik a dicséretekkel, a bécsi koncertet az ikonikus Musikvereinban tartották, e kapcsán a lap újságírója azt írta, hogy Bartókot senki sem játszik jobban, mint Schiff András zongoraművész, a Budapesti Fesztiválzenekar tagja.

Öt csillag? Öt szívecske!

vélekedett a Wiener Zeitung szerzője a magyarok produkciójáról. Hozzátették, hogy a hangversenyen ott volt, Ernst Woller, Bécs tartományi parlamentjének elnöke is, aki a koncertet követően Susanne Riegelnik festőművész alkotásával lepte meg Fischer Ivánt.

Az átadás közben kiemelték, hogy nagyon fontos helye van a magyar együtteseknek a bécsi kulturális életében.

Fischerék Belgiumban is taroltak, Brugge-ben négy koncertet adtak, ezek közül kettő volt nagyzenekari, egy kamarakoncert és egy Autizmusbarát Kakaókoncert is. A belga sajtó szerint az előadás felejthetetlen, fantasztikus, megindítóan gyönyörű és varázslatos volt, írja a Budapesti Fesztiválzenekar összefoglalójában.

Az európai turnét végül Lipcsében zárták, a Mahler Fesztiválon, ahol a koncert után valóságos tapsvihar zúdult rájuk. A lipcsei újság azt írja, hogy „a Gewandhaus közönsége 85 percen át lélegzetvisszafojtva hallgatta Fischer Ivánt és a Budapest Fesztiválzenekart”. A szerző szerint ilyen csöndben még soha nem volt abban a teremben, ahol Fischerék előadtak.

Ez egy elképesztően homogén, megrészegítően sokszínű és rugalmas zenekar, amely lehengerlően virtuóz is egyben.

– írta a Leipziger Volkszeitung szerzője.

A turnéval nagyon elégedett volt Erdődy Orsolya, a zenekar menedzser-igazgatója is.

Olyan energiák mozdultak meg ezen a Mahler-koncerten, hogy még Fischer Iván csokornyakkendője is lerepült. A 9. szimfónia utolsó hangja után Iván nagyon lassan engedte le a kezét, utána másodpercekig síri csönd volt az 1900 fős teremben, majd kirobbant a taps. Fantasztikus, elképesztő érzés volt a közönség soraiban lenni. Mindenki állt és tombolt!

– mondta. A csodás előadás ezen a linken nézhető vissza.

Nyitókép: Németh Dániel / BZF

#Kultúra#fischer iván#budapesti fesztiválzenekar#kritika

Címlapról ajánljuk