Kultúra

Eltávolítják a sértőnek ható, rasszista kifejezéseket Agatha Christie regényeiből

rtl.hurtl.hu

2023. március 26. 19:51

Megpróbálják kivágni a rasszizmust az írónő krimijeiből.

Új kiadást kap számos Agatha Christie-regény, amelyekből eltávolítják a potenciálisan sértőnek ható kifejezéseket, főleg olyanokat, amelyeket különböző etnikumok leírására használt az írónő. A HarperCollins szerint az író több, az Egyesült Királyságon kívüli népre is használt olyan kifejezéseket, amelyek ma már nem állják meg a helyüket.

Az átdolgozott könyvek közé tartozik az összes Miss Marple-történet, valamint számos Poirot-regény is. Ez nem az első eset, hogy Agatha Christie nyelvezetét modernizálják: angol nyelvterületen a Tíz kicsi néger például már 1977 óta nem az eredeti címén fut, hanem egy kevésbé megkérdőjelezhető idézetet használnak címként: And Then There Were None.

Az Egyesült Királyságban nemrég Roald Dahl és Iam Fleming James Bond-regényeit is felújították, hogy ne legyen túl kirekesztő a modern olvasók számára, emlékeztet a Guardian. Christie-től olyan emberek leírásait változtatják meg, akik feketék, cigányok, illetve akiket ma már szitokszónak számító kifejezésekkel jellemez.

Nyitókép: Pixabay

#Kultúra#agatha christie#regény#könyv#rasszizmus#kiadó

Címlapról ajánljuk