Elárvereznek egy francia tanyán talált Brueghel-festményt, a tulajdonosnak fogalma sem volt, mi van a kezébenÚgy hívta a család a képet, hogy „a Brueghel”, azt hitték, hogy csak egy másolatról van szó.
Kultúra

Elárvereznek egy francia tanyán talált Brueghel-festményt, a tulajdonosnak fogalma sem volt, mi van a kezében

rtl.hurtl.hu

2023. március 8. 20:45

Úgy hívta a család a képet, hogy „a Brueghel”, azt hitték, hogy csak egy másolatról van szó.

Elárverezik ifjabb Pieter Brueghel XVII. századi flamand festő egy vásznát, amelyet tavaly ősszel találtak egy francia birtokon – írta az ARTnews.com.

A falusi ügyvéd című képről tulajdonosai nem tudták, hogy a híres flamand festő alkotása, bár már egy évszázada a család tulajdonában van. A The Guardian szerint bár úgy hívták, „a Brueghel”, azt hitték, hogy csak egy másolatról van szó.


Malo de Lussac, a Daguerre aukciós cég értékbecslője szerint, aki egy felmérés során talált rá a képre, különleges alkotásról van szó, ifjabb Pieter Brueghel egyik legnagyobb méretű ismert festményéről, amely ráadásul rendkívül jó állapotban van.

A festmény március 28-án kerül kalapács alá a Hotel Drouot párizsi árverési háznál a Régi mesterek aukción, a vételárát 600 ezer és 800 ezer euró közötti (228,7 millió-304,9 millió forint) összegre becsülik. Ez jóval alatta marad a 10 millió eurós rekordárnak, amelyet 2011-ben ért el egy ifjabb Brueghel-kép a Christie's-nél.

A festményt a Cabinet Turquin párizsi székhelyű becsüscég hitelesítette, amely Németországba küldte tanulmányozásra. Klaus Ertz, a flamand régi mesterek szakértője decemberben erősítette meg a kép hitelességét. A tulajdonos személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra.

Nyitókép: A falusi ügyvéd című kép (részlet). Fotó: Hotel Drouot aukciósház.

#Kultúra#ifjabb Pieter Brueghel#festmény#árverés#A falusi ügyvéd#franciaország#párizs

Címlapról ajánljuk