Kultúra

Ürüléket kent a kritikus arcába a hannoveri opera balettigazgatója

rtl.hurtl.hu

2023. február 13. 16:30

Ekkora sértődést a művészvilágban is ritkán látni.

Azonnal felfüggesztették tisztségéből a Hannoveri Állami Operaház balettigazgatóját, miután ürüléket kent a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) német napilap kritikusának arcába – írja az AP hírügynökség.

Marco Goecke a hannoveri opera szombati premierjének szünetében lépett oda Wiebke Huesterhez, akivel egyébként nem ismerték egymást személyesen, és kérdőre vonta a nőt, hogy mit keres ott. A FAZ szerint a balettigazgató az egyik rendezéséről írt kritikán sértődött meg annyira, hogy annak szerzőjét azzal fenyegette, hogy kitiltja a balettelőadásokról, és azzal is megvádolta a kritikust, hogy miatta váltják vissza a nézők a bérleteiket. Ezután Goecke elővett egy papírzacskót, amiben kutyaürülék volt, és Huester arcára kente annak tartalmát, majd távozott. A kritikus ezután feljelentést tett a rendőrségen.

A hannoveri opera közleményt adott ki, amiben azt írják: a balettigazgató „elmondhatatlanul” megsértette a kritikus „személyes integritását”. Az intézmény azonnal felvette a kapcsolatot Wiebke Huesterrel, hogy bocsánatot kérjenek tőle. Mint írták, a balettigazgató cselekedete megsértette a színház legalapvetőbb szabályait, és súlyos károkat okozott számukra.

Hozzátették, hogy Goeckének adnak néhány napot arra, hogy teljes körűen bocsánatot kérjen, és magyarázattal szolgáljon a színház vezetésének, mielőtt az újabb lépésekről döntenek vele szemben.

A nyitóképen Marco Goecke – Fotó: Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images

#Kultúra#németország#hannover#opera#balett#kritika#sértődés#ürülék

Címlapról ajánljuk