Kultúra

Lukács Sándor: Marton László bűnei közel sem voltak akkorák, mint amennyit szenvedett és kapott érte

rtl.hurtl.hu

2023. február 4. 8:56

Marton László és Eszenyi Enikő zaklatásos ügyeiről beszélt az 50 éve a Vígszínháznál dolgozó színész.

„Anélkül, hogy egy körömpiszoknyit is enyhíteném a bűnt és az abuzálást, úgy érzem, nála nem állt arányban a sorsítélet. Az ő bűnei közel sem voltak akkorák, mint amennyit szenvedett és kapott érte. Pechére itthon ő volt az első” – mondta Lukács Sándor, a Vígszínház színésze Veiszer Alindának, akinek a patreonos műsorát a Telex szemlézte.

Mint ismert, Martont 2017-ben bocsátották el főrendezői állásából egy zaklatási botrány miatt a Vígszínházból. Két évvel később meghalt.

Az 50 éve a színháznál dolgozó művész azt is elmondta, Marton is nagyon felháborítónak tartotta a vele szembeni eljárást, ilyen mélységekig nem érezte magát bűnösnek. Lukács arról is beszélt, hogy végigkérdezte Marton egykori tanítványait is, de ők nem tapasztaltak a részéről abúzust, szerint külsős kollégákkal történhetett ilyen.

Eszenyi Enikő esetéről is beszéltek, Lukács azt mondta, ő nem vett részt olyan munkában, ahol csúnya dolgok történtek. Az idősebb kollégákkal úgy döntöttek, hogy nem foglalnak állást az ügyekben, védeni sem akarták kettejüket, és sarat dobálni sem akartak rájuk.

Nyitókép: Lukács Sándor Kertész Imre Kaddis a meg nem született gyermekért című monodrámájának próbáján a Vígszínház Háziszínpadán, 2019. április 4-én. A színdarabot április 6-án mutatják be Vörös Róbert rendezésében. Fotó: Kovács Tamás / MTI

#Kultúra#lukács sándor#marton lászló#eszenyi enikő#vígszínház#abúzus#zaklatás

Címlapról ajánljuk