Kultúra

Valami bűzlik egy Oscar-jelölés körül, vizsgálatot indít az amerikai filmakadémia

rtl.hurtl.hu

2023. január 28. 21:23

A legnagyobb nevek közé keveredett egy brit színésznő, nagyon váratlanul.

Felülvizsgálja a kampányeljárásokat az Amerikai Filmakadémia, miután kérdéseket vetett fel Andrea Riseborough jelölése a legjobb színésznő kategóriában – írja a Guardian

A brit színésznő, Riseborough meglepetésszerűen kapott jelölést a To Leslie című filmben nyújtott alakításáért, miután egy alulról indított kampányt követően olyan A-listás színészek lobbiztak érte, mint Kate Winslet, Jane Fonda, Charlize Theron, Gwyneth Paltrow és Amy Adams.

Bár az akadémia nem említi Riseborough-t és az utolsó pillanatban indított kampányban részt vevő színészeket, a közlemény utal az e heti bejelentés óta felmerült kérdésekre.

Az Akadémia célja, hogy a díjkiosztó verseny tisztességes és etikus legyen, és elkötelezettek vagyunk a befogadó díjátadási folyamat biztosítása mellett

– írták, majd hozzátették: felülvizsgálják az idei jelöltek körüli lobbifolyamatokat, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy semmilyen irányelvet nem sértettek meg. „Bízunk a jelölési és szavazási eljárásaink integritásában, és támogatjuk a kiemelkedő teljesítményt nyújtó valódi, alulról szerveződő kampányokat”.

Riseborough jelölése már csak azért is volt nagy meglepetés, mert a filmje a díjszezonban viszonylag kis figyelmet kapott. A To Leslie című filmje tavaly októberi bemutatóján mindössze 27 ezer dollárt hozott a konyhára, és bár jelölték az Independent Spirit-díjra, nem szerepelt sem a Golden Globe, sem a Screen Actors Guild nomináltjai között.

A Los Angeles Times szerint a film rendezője, Michael Morris és felesége, Mary McCormack színésznő „szinte minden” híres barátjukkal felvették a kapcsolatot, arra kérve őket, hogy nézzék meg a filmet, és vigyék hírét a közösségi médiában. A támogatás hamarosan meg is érkezett: Charlize Theron novemberben vetítést tartott, Kate Winslet pedig kérdezz-feleleket tartott a filmről.

Riseborough a Deadline-nak elmondta, hogy „megdöbbentette” a jelölés. „Olyan nehéz volt elhinni, hogy ez valaha is megtörténhet, mert tényleg nem voltunk versenyben semmi más díjért” – mondta. 

Nyitókép: Alberto E. Rodriguez/WireImage

#Kultúra#andrea riseborough#oscar#oscar 2023#oscar-jelölés#amerikai filmakadémia

Címlapról ajánljuk