Kultúra

Slavoj Žižek TGM-ről: Sokkal több volt számomra, mint egy barát

Mohos MátéMohos Máté

2023. január 19. 14:32

A világhírű szlovén filozófus az rtl.hu-nak emlékezett meg Tamás Gáspár Miklósról.

Tamás Gáspár Miklós halála óta többen megemlékeztek a marxista filozófusról, közíróról: Nádor utcai lakásánál és a Fiumei úti temetőben is gyertyát gyújtottak érte, az V. kerületben pedig emléktáblát állítanak neki.

Az rtl.hu felkereste a világhírű szlovén filozófust, Slavoj Žižeket is, hogy megkérjük, emlékezzen meg ő is pár szóval magyar kollégájáról. Válaszát teljes egészében közöljük:

„Tamás sokkal több volt számomra, mint egy barát, akire szimplán felnéztem. Valami olyasmi volt ő, ami már majdnem kiveszett a világunkból, ahol az unalmas, politikailag korrekt pszeudo-baloldal konfrontálja az új populizmus obszcenitásait. Személyében és munkájában is két olyan jellemzőt egyesített, amik általában nem passzolnak egymáshoz: egy tiszta, radikális baloldali politikai orientációt és a kifinomult közép-európai értelmiség legfennköltebb hagyományát. Nem csoda, hogy 1990 előtt és 1990 után is disszidens volt. Manapság már nem csinálnak olyan embereket, mint ő”.

Tamás Gáspár Miklós haláláról itt adtunk hírt. Žižekkel a tavalyi választások után hosszabban is beszélgettünk, többek között a magyar és az európai baloldal állapotáról is: ezt a cikket itt lehet elolvasni.

Nyitókép:  Ulf ANDERSEN / Gamma-Rapho via Getty Images / MTI / Soós Lajos

#Kultúra#slavoj zizek#Tamás Gáspár Miklós#tgm#halál#gyász#megemlékezés

Címlapról ajánljuk