Kultúra

Meghalt Gina Lollobrigida

rtl.hurtl.hu

2023. január 16. 12:35

A színésznő 95 éves volt.

Elhunyt 95 éves korában minden idők egyik legnagyobb olasz filmcsillaga, Gina Lollobrigida, közölte hétfőn a színésznő családja. Lollobrigidát, aki 1947-ben elnyerte a Miss Róma címet, 19 évesen fedezték fel, és az 1950-es és 60-as évek egyik legismertebb olasz filmcsillaga és szexszimbóluma lett világszerte.

Meghalt Gina Lollobrigida
Fotó: Keystone/Hulton Archive/Getty Images

Lollobrigidát Mario Costa filmrendező fedezte fel, miután megfordult utána 1946-ban Rómában. A színésznő statisztaként kezdett, majd szépen lépkedett fentebb a ranglétrán. Az egyik első szerepe a Fekete sasban volt. Az olasz színésznő az ötvenes években élte a fénykorát, ekkor forgathatott Gérard Philipe-pel, de az áttörés 1953-ban jött, amikor a Humphrey Bogart oldalán forgatott az Afrika kincsei című szatírában.

Meghalt Gina Lollobrigida
Lollobrigida és Bogart Fotó: llstein bild/ullstein bild via Getty Images

Egyebek mellett a Királylány a feleségem, Az éjszaka szépei, A világ legszebb asszonya és A párizsi Notre-Dame című filmek sztárja volt.

A hetvenes években bejelentette visszavonulását, onnantól a fotózásnak és szobrászatnak szentelte az életét.

A Firenzei Művészeti Akadémia tiszteletbeli tagjai közé választotta, a francia Művészeti és Irodalmi Rend lovagi fokozatával és a francia Becsületrend parancsnoka címmel is kitüntették.

Meghalt Gina Lollobrigida
Fotó: Daniele Venturelli/Getty Images

Több filmfesztivál életműdíjjal ismerte el, 2018 óta csillaga díszíti a hollywoodi Hírességek sétányát.

Az RTL Híradó riportja:


Nyitókép: Central Press / Getty Images

#Kultúra#gyász#meghalt#Gina Lollobrigida#színésznő

Címlapról ajánljuk