Kultúra

Eddig csak bemelegített, de most már tényleg keményen odacsap a királyi családnak Harry és Meghan – a legijesztőbb azonban az, amilyennek a bulvármédiát lefestik

Mohos MátéMohos Máté

2022. december 15. 16:47

Debütált a pár történetét bemutató dokumentumsorozat második etapja. Míg az első részek inkább a médiáról és a királyi család rendszerszintű problémáiról szóltak, itt már valódi botrányokat és megdöbbentő kulisszatitkokat árult el a hercegi pár. Egyáltalán nem fogták vissza magukat, III. Károly királyt például hazugsággal vádolták. Most fog eldőlni, hogy elnyerik-e a közönségtől azt a szimpátiát, amiért évek óta harcolnak.

„Nézzétek, mit találtam” – ez járt Harry herceg fejében, amikor az oltár elé vezette Meghan Markle-t 2018-ban. A pár esküvőjét milliárdok nézték, ám ebben a pár pillanatban úgy érezhették, hogy csak ketten vannak. Ez derül ki a Netflixen debütáló Harry & Meghan negyedik részének első perceiből. Az idill nem tart sokáig: a sorozat hamarosan ismét belevág a monarchia intézményének – és most már egyes tagjainak is – kritizálásába. 

Harry-t és Meghant egy idő után nemcsak a bulvármédia, hanem a família tagjai is komoly abúzusnak tették ki a dokumentumsorozat tanúsága szerint, a párnak pedig újra és újra rá kellett jönnie: csak magukra és egymásra számíthatnak.

A sorozat első három részéről múlt héten azt írtuk: ezek az epizódok csak karcolják azokat a vádakat és rasszizmusról szóló történeteket, amiket sokan a leginkább vártak a sorozatból. A legnagyobb kérdés így a csütörtökön debütáló második eresztésre az maradt: milyen messze mennek el a végére? A válasz pedig arra az, hogy nagyon.

Siker és féltékenység

A pár szerint igazi problémáik akkor kezdődtek a királyi családban, amikor kiderült: Meghan gyakorlatilag népszerűbb a királynőnél annak ellenére, hogy ő csak beházasodott, és nem beleszületett a családba. Ennek ellenére eleinte mindenki megértette, hogy a népszerűség leginkább azon múlik, hogy az újságok kit tesznek a címlapjaikra, vagy hogy kiről mennyit írnak. Azonban a család közelében egyre többen érezték úgy, hogy Meghan felboríthatja az erőegyensúlyt – ezért érdekükben állt kínos sztorikat csöpögtetni a sajtónak.

Szinte egyik napról a másikra olyan cikkek kezdtek megjelenni, melyek szerint a királynő „dívának” tartja Meghant, vagy épp „Kate Middleton háborúban áll Meghannel”. Nem elég, hogy ugyanolyan dolgokért kritizálták őt, amiért Middletont anno méltatták, de hamarosan odáig fajult a dolog, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel és más szélsőségesekkel is kapcsolatba hozták Meghant.

Mindezek miatt Meghan hamarosan már arról beszélt édesanyjának: öngyilkosságot akar elkövetni, Harry herceg pedig közvetlenül a médiát tartja felelősnek felesége későbbi vetéléséért.

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja a mobilról is elérhető 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot!

Harry utólag már „dühöt és szégyent” érez amiatt, hogy ekkoriban a királyi családban betöltött szerepét és az intézményt helyezte előtérbe. Emiatt nem tudott lélekben teljesen ott lenni feleségének, akinek a család még azt sem engedte, hogy pszichológushoz menjen – mert mégis mit gondolnának az emberek?

Megtalálni egymást a káoszban

„Meghan lett a palota bűnbakja. Sztorikat szivárogtattak róla a médiának, amik vagy igazak voltak, vagy nem, hogy elkerüljék azt, hogy más sztorik kiszivárogjanak” – ezt Meghan egyik barátja mondja el a királyi család hozzáállásáról. Harry arra emlékszik vissza, hogy a családtagok sajtósai mindig is egymás ellen dolgoztak: piszkos alkukat kötöttek a bulvárral, hogy ne az ő főnökükről, hanem erről, vagy arról a másik családtagról írjanak inkább negatív sztorikat.

Harry keserűen beszél arról, hogy bátyjával, Vilmossal fiatalon megfogadták, hogy ők nem így fogják kezelni a médiát – Vilmos azonban szerinte nem tartotta be az ígéretét.

A nyomás pedig így akkora lett a páron, hogy „egyre komolyabb beszélgetésekben” fontolgatták, hogy lehetne egyszer, s mindenkorra véget vetni a kálváriának. A szakítás első lépése az volt, amikor a királyi család tanácsa ellenére a pár beperelte a Daily Mail című lapot, amiért az megtévesztően megszerkesztve hozott nyilvánosságra egy magánlevelet, amit Meghan a családot sarazó édesapjának írt.

„Minden megváltozott ezután. Ez a pereskedés volt valószínűleg a szakítás beindítója” – emlékszik vissza Meghan. A pár már korábban is gondolkodott azon, hogy hátralépjen a királyi családtól: 2018-ban még azt fontolgatták, hogy Új-Zélandra költöznek, 2019-ben pedig azt, hogy Dél-Afrikába. 2020 elején azonban már kész tervvel álltak elő: szerettek volna Kanadában letelepedni, hogy ott képviseljék a királynőt a család tagjaiként, ám nem akartak többé adófizetői pénzből élni.

Úgy vélték, hogy a Londontól való távolság és az, hogy nem közérdek az életük bemutatása, csökkenteni fogja rajtuk a nyomást. Tévedtek.

A palota szándékosan kiszivárogtatta a tervet, amiről Harry csupán egy magánemailben írt édesapjának, a későbbi III. Károly királynak. Ezután azt sem engedték neki, hogy a királynővel találkozzon, és a róla szóló pletykáknak sem tudott gátat szabni.

A pár itt már azzal vádolja a királyi családot, hogy folyamatosan hazudtak róluk a szakítási folyamat során: egyszer úgy adtak ki közleményt Harry nevében, hogy ő nem is tudott róla, másszor szándékosan járatták le őket. Ezzel megkötötték a kezüket, és végleg távozniuk kellett. „Mindig is jók voltunk abban, hogy megtaláljuk egymást a káoszban” – reflektálnak. Az életükben pedig tényleg egy olyan időszak következett, amikor másra nemigen számíthattak.

Két meredek esetről a pár és a család viszonyának elmérgesedésében külön cikkben is beszámoltunk:

A Harry & Meghant pont annyira várták a nézők, mint amennyire előre rettegtek tőle: a széria már azelőtt botránysorozat lett, mielőtt az első előzetes megjelent volna. Most, hogy végre minden egyes része elérhető, érdemes feltenni a kérdést: mégis, mit kezdünk vele?

Dokumentumfilmként egy erős közepes produktumról van szó, ami elfogultan és egyoldalúan, de átérezhetően és őszintén mutat be egy nagyon zűrös időszakot a főszereplők életében. Néha átmegy öndicséretbe, néha ismétli önmagát, de messze nem az az aljas letámadás, mint aminek a brit bulvár képviselői eddig beállították.

A nagy vallomások és a megdöbbentő részletek szerves, logikus részei a sztorinak, nem pedig a sokkhatás kedvéért felfújt hisztik.

Közben viszont nemcsak a bulvár árnyoldaláról ad ijesztő képet a sorozat, hanem a közösségi médiában terjedő, orosz trollokat megszégyenítően koordinált lejáratástól is, amit a párnak el kellett szenvednie, valamint arról is, hogy a rasszizmus gyakran nem nyíltan, hanem rejtve működik az ilyen helyzetekben.

Nem tudni, hogyan fog folytatódni Harry és Meghan története, de a dokumentumsorozatuk mindenképp egy erőteljes korkép a szenzációhajhászatról, a morális pánikról és a lincselésről. És egy fontos figyelmeztetés bárkinek, aki a királyi család tagjaival randizna.

Nyitókép: Harry herceg és Meghan Markle  2017. december 1-jén.  Fotó: MTI/EPA/Nigel Roddis

#Kultúra#harry#meghan markle#királyi család#királynő#iii. károly#gyerek#ma

Címlapról ajánljuk