Kultúra

Cserhalmi György rövid és velős üzenete Vidnyánszky Attilának

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. november 23. 15:45

„Harcos világban élünk, én pedig nagyon a frontvonalban vagyok” – nyilatkozta a Nemzeti Színház vezérigazgatója. A Nemzet Színésze erre reagált.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója november 16-án, kedd este a Belvárosi Polgári Szalonban, az Asszonyok a Nemzeti Egységért Mozgalom estjén szerepelt vendégként, ahol a Népszava tudósítása szerint szó esett arról is, hogy mégis indul a Nemzeti Színház igazgatói posztjáért. 

Vidnyánszky mandátuma 2023 júliusában jár le, és a Nemzeti igazgatója szerint munkatársai kérték, hogy maradjon, és ő most, amikor a magyar kultúrát rossz hatások érik, nem teheti meg, hogy távozik.

Harcos világban élünk, én pedig nagyon a frontvonalban vagyok. Nehéz innen kilépni

– fogalmazott Vidnyánszky Attila, aki szerint „helyt kell állni, vigyázni kell, hogy ne daráljanak be és a lényegünket nem érintő eszmék, eluralkodjanak” majd hozzátette, hogy

ez egy háborús helyzet és jóval előbb elkezdődött, mint az orosz-ukrán háború.

Vidnyánszky, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke is, ezután arról beszélt, hogy az SZFE „a liberálisok egyik utolsó bástyája” volt, ami körül azért alakult ki „hisztéria”, mert „az egyik utolsó bázisukat foglaltuk el”. Majd arról beszélt, hogy az SZFE elfoglalása után ideológiai átnevelésben részesítik, áthangolják az oda járó diákokat, akik „másik hangnemet és másik gerincet fognak képviselni”. (Ezt egyébként nyílt levélben kérték ki maguknak az SZFE hallgatói.)

Vidnyánszky által elmondottakra a Színház Online szerkesztőségéhez eljuttatott rövid üzenetben reagált a Nemzet Színésze, Cserhalmi György:

Kedves Attila!

Én úgy tudom, hogy a front Herszonnál húzódik.

Biztos, hogy ott vagy?

Üdv: Cserhalmi Gyuri

 

A dél-ukrajnai várost november 9-11 között szabadították fel az ellentámadásban lévő ukrán hadsereg egységei az orosz megszállás alól. A várost azóta is lövi a Dnyipro folyó túlpartjáról a visszavonulóban lévő orosz hadsereg, és az ukrán hatóságok arra kérik a lakosokat, hogy ha lehetőségük van rá, hagyják el a várost.

Nyitókép: Soós Lajos/MTI / Zih Zsolt/MTVA

#Kultúra#cserhalmi györgy#vidnyánszky attila#nemzeti színház#szfe#orosz-ukrán háború#Herszon#front

Címlapról ajánljuk