Belföld

Kikeltek az SZFE-s diákok Vidnyánszky ellen

rtl.hurtl.hu

2022. november 20. 17:11

Nem tetszett nekik, hogy „a liberálisok egyik utolsó bástyájaként” jellemezte az egyetemet, amit „elfoglaltak”, és „átnevelik” az oda járó diákokat. 

Vidnyánszky Attila november 15-én a Belvárosi Polgári Szalon vendégeként arról beszélt, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem „a liberálisok egyik utolsó bástyája”, ahol „utánpótlást képeznek”. Az SZFE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke szerint az egyetem körül azért alakult ki „hisztéria”, mert „az egyik utolsó bázisukat foglaltuk el”. 

Majd arról beszélt, hogy az SZFE elfoglalása után ideológiai átnevelésben részesítik az oda járó diákokat. Vidnyánszky kijelentette:

akik innen kikerülnek, másik hangnemet és másik gerincet fognak képviselni.

És hozzátette:

a diákok áthangolása nem egyszerű dolog.

A diákok a Színház Online szerkesztőségének eljuttatott nyílt levélben tiltakoztak Vidnyánszky kijelentései ellen. A 86 hallgató által aláírt levélben egyebek mellett közlik:

nem vagyunk, és nem leszünk részesei semmiféle „áthangolásnak”, ami pedig a „másik gerincet” illeti, közöttünk mindenki a saját gerincéből dolgozik, úgy, ahogy az intézmény legtöbb hallgatója tette az elmúlt 157 év során.

A diákok hozzátették:

emellett azt üzenjük a szakmának és a nyilvánosságnak, hogy az SZFE-re való beiratkozással nem ideológiai tábort választottunk magunknak. Világnézettől és pártpolitikától független közösség vagyunk, amelyben mindenkinek helye van, aki filmmel vagy színházzal szeretne foglalkozni.


Nyitókép: Vidnyánszky Attila, az SZFE kuratóriumának elnöke, a Nemzeti Színház vezérigazgatója beszédet mond a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) tanévnyitó és díszdiploma-átadó ünnepségén 2022. szeptember 12-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

 

#Belföld#szfe#vidnyánszky attila#diákok#hallgatók#nyílt levél

Címlapról ajánljuk