Kultúra

Ha készülne egy sorozat a családjáról, ön megnézné?

Czeglédi FanniCzeglédi Fanni

2022. november 20. 10:44

Anna hercegnő és Meghan Markle már látott néhány epizódot, de a néhai Fülöp hercegnek is nekiszegezték egyszer a kérdést, hogy belenézett-e A Koronába. A készítők soha nem bántak kesztyűs kézzel a fikciós sorozat ihletőivel, a nagyobb mellényúlásokat és botrányokat is képernyőre vitték. De mit szólnak ehhez maguk az érintettek? Debütált a királyi család életéről szóló sorozat ötödik évada, amelyben már Vilmos és Harry herceg is megjelenik.

A Korona 2016-os indulása óta felkorbácsolja a kedélyeket időről időre, pedig Peter Morgan brit forgatókönyv- és drámaíró soha nem állította, hogy azt dokumentumsorozatként kellene értelmezni. Az egyértelmű, hogy minden elérhető adatnak és eseménynek utánajártak, hogy a lehető legéletszerűbb fikciót készítsék el, ám ennek az eljárásnak is vannak nyilvánvaló korlátai. Például az, hogy azokról a párbeszédekről jó eséllyel soha nem tudunk majd meg semmit, amelyek zárt ajtók mögött hangzottak el.

Az új évad azt dolgozza föl, mi történt a családdal a viharos kilencvenes években – például 1992-ben, amelyet Erzsébet királynő szimplán csak annus horribilisnek nevezett, és erre minden oka meg is volt: András herceg elköltözött, Anna hercegnő elvált a házastársától, megjelent a híres Diana-botránykönyv Andrew Mortontól, és leégett a Windsor-kastély tekintélyes része. Ahogy az lenni szokott, a sorozat II. Erzsébet királynő audienciáit is megmutatja hol kedvelt, hol mérsékelten kedvelt miniszterelnökeivel.

Az évad egyik jelenetében Károly herceg (akkor még) arról beszél az akkori miniszterelnöknek, John Majornek, hogy le akarja mondatni az anyját – Major a szóvivőjén keresztül tagadta, hogy ilyen mondatok bármikor is elhangzottak volna kettejük között, sőt 

teljesen hamis drámai hatást keltő, hatalmas baromságnak nevezte a sorozatot. 

De kikelt magából Judi Dench is, aki szerint a sorozat egyetlen célja a szenzációhajhászás, emellett A Korona pontatlanul mutatja be a történelmet.

Ha készülne egy sorozat a családjáról, ön megnézné?
Netflix

Már a negyedik évadtól kezdve rengetegen követelték a Netflixtől, hogy jelezze, fikciós alkotásról van szó, ám a streamingszolgáltató ezt sokáig nem volt hajlandó meglépni. Végül meghajlottak a közönség akarata előtt, és a sorozattal kapcsolatos oldalakon jelezték, hogy A Koronát ugyan valós események ihlették, de azokat erősen dramatizálták.

És most tegyük fel az egymillió dolláros kérdést: benne van-e az ötödik évadban Diana tragikus autóbalesete? 

Nem, nincsen, a sorozat 1997-ben, még a hercegnő halála előtt ér véget. A következő évad (amely csak jövőre érkezik), a Diana halála körüli eseményekkel foglalkozik majd, ugyanakkor a Netflix már előre közölte, hogy azt a pillanatot nem fogja bemutatni. Ennek ellenére nemrég megjelentek olyan paparazzifotók, amelyeken a stáb az utolsó párizsi napot forgatja, és a felvételeken konkrétan a Mercedest üldöző fotósok is látszottak.

Az egyértelműen látszik, hogy azóta a legnagyobb a felhördülés a sorozat körül, amióta megjelent benne Diana hercegnő is, az idő előrehaladtával pedig egyre forróbb a talaj Peter Morgan és csapata lába alatt. Könnyen elképzelhető, hogy ezúttal végleg magukra haragítják a királyi családot, pedig annak néhány tagja „látott néhány részt”, sőt, volt, aki azt nyilatkozta, hogy kifejezetten érdekesnek találta azokat.

 

Nézte-e Erzsébet királynő A Koronát? Sosem tudjuk meg, milyen műsor ment a Buckingham-palota vagy éppen a sandringhami, windsori kastély televízióin, csak abból indulhatunk ki, amit az első két évadban Margit hercegnőt játszó Vanessa Kirby egyszer nyilatkozott az üggyel kapcsolatban. Elmesélte a Harper’s Bazaarnak, hogy egy barátja részt vett egy partin, ahol senkit nem ismert, ezért csatlakozott egy társasághoz, akik a sorozatról beszélgettek. Az egyik nő épp azt magyarázta, hogy a nagyija nézi, és nagyon szereti. Kirby barátnője állítólag ekkor jött rá, hogy Eugénia hercegnővel beszél éppen, akinek történetesen a királynő a nagymamája.

Nem volt ilyen lelkes a néhai Fülöp herceg, akitől egy vacsorán Matt Smith egyik barátja kérdezte meg, látta-e a sorozatot. A herceg állítólag csak annyit válaszolt: „ne légy nevetséges!”. Ezt Smith nyilatkozta, aki két éven keresztül alakította Edinburgh hercegét. Nemrég a Today-nek mesélte el, hogy amikor találkozott egyszer Harryvel egy pólómeccsen, a herceg viccesen hozzádörgölőzött, és azt mondta:

Nagyapa!

Ha készülne egy sorozat a családjáról, ön megnézné?
Netflix

A 3-4. évad Anna hercegnője, Erin Doherty egyszer azt nyilatkozta a Town and Countrynak, hogy minden egyes alkalommal két órát vesz igénybe, mire megcsinálják a „hercegnőhaját”. Anna hercegnő a 70. születésnapjára készült ITV-dokumentumfilmben egyszer csak arról kezdett el beszélni, hogy habár nem nézi A Koronát, a minap olvasott egy cikket arról, hogy mennyi időbe telik a vásznon megcsinálni a haját. „Arra gondoltam, hogy lehet, hogy két órát vesz igénybe? Nekem 10-15 percbe telik.”

Harry herceg és Meghan Markle sem úszta meg a sorozattal kapcsolatos kérdéseket, amikor ledobták a családra a híres Oprah Winfrey-atombombát, Markle elmondta, hogy „láttak már néhány epizódot”. A herceg ennél is messzebbre ment, ő James Corden műsorában vendégeskedett, amikor arról beszélt, hogy sokkal inkább ki van békülve A Koronával, mint a bulvárhírekkel, mert azok úgy tesznek, mintha hírek lennének. 

Persze, fikciós, de lazán kapcsolódik az igazsághoz. Egy viszonylagos képet ad arról, milyen ez az egész életmód, hogy mekkora a nyomás, hogy a kötelességeket és a szolgálatot a család és minden más elé helyezzük, és mi minden származhat ebből. 

Harry egyébként azt is hozzátette, hogy szeretné, ha a Homelandből ismert Damian Lewis játszaná őt a sorozatban – bár erre nem fog sor kerülni, Peter Morgan ugyanis azt nyilatkozta, hogy soha nem fognak eljutni a Megxitig. Szerinte akkor érdemes valamit a képernyőre vinni, ha az legalább húsz éve megtörtént.

Ha készülne egy sorozat a családjáról, ön megnézné?
Netflix

Eugénia hercegnő 2017-ben azt nyilatkozta a Hello! magazinnak, hogy látott néhány epizódot, és úgy vélte, gyönyörűen forgatták le a sorozatot, és büszkén nézte azt. „Nem beszélhetek mindenki nevében, de én így éreztem, amikor néztem.” Amikor szóba került, hogy ki játszhatná őt a sorozatban, a hercegnő rávágta, hogy Kate Beckinsale. Édesanyja, Sarah Ferguson pedig még ennél is messzebbre ment. York hercegnéje egyszer írt Andy Harriesnek, a műsor egyik vezető producerének, hogy felajánlhatja-e a szolgálatait tanácsadóként. A stáb ebbe nem ment bele, ami nem is csoda. A Buckingham-palota az első pillanattól fogva ignorálja a sorozat körüli híreket, azaz nem cáfol, és nem is erősít meg semmit. Nem csoda, ha az alkotók is úgy gondolják, jobb, ha távolságot tartanak a családtagoktól.

Diana hercegnő bátyját, Charles Spencert ugyanakkor megkérték, hadd forgassanak a család Althorp House nevű birtokán, ahol Diana felnőtt, és ahol eltemették őt. „Hogy őszinte legyek, nem nézem A Koronát, úgyhogy csak annyit mondtam, köszönöm, de nem, köszönöm.” Egy másik műsorban pedig kifejezte aggodalmait, hogy ha az emberek megnéznek egy ilyen műsort, elfelejtik, hogy az fikció, és azt hiszik – különösen a külföldiek –, hogy valamiféle történelemórán vettek részt, pedig ez nem így van. 

Zara Tindall (Anna hercegnő lánya) és a férje, Mike szintén nézik a sorozatot, bár utóbbi egy időben arról beszélt, hogy lemaradt, szóval van pótolnivalója. „Eléggé kíváncsi vagyok, hogy merre viszik a sztorit, mert nyilván ez egy olyan korszak, ami lenyűgözi az embereket. A történet több olyan dolgot érint, amiről a nyilvánosság már tud, ezáltal az embereknek véleményük is van róla, szóval lesz, ahol nehézzé válik az ügy. De ne feledje senki, ez egy fikció, szóval kicsit dramatizálni fogják.”

Hogy III. Károly király nézi-e A Koronát, azt nem lehet tudni, de a felesége, Kamilla márciusban a nőnap alkalmából rendezett fogadáson elismerően nyilatkozott a jelen lévő Emerald Fennellről, aki a sorozat harmadik-negyedik évadában őt alakította. „Nagyon megnyugtató számomra a tudat, hogy ha bármelyik pillanatban leesnék a pulpitusról, itt a fiktív alteregóm, hogy átvegye a helyem – viccelődött Kamilla a beszédjében. – Szóval, Emerald, készülj fel!” Az új évadban Károly herceget játszó Dominic West pedig egy októberi interjúban elmondta: miután bejelentették a két utolsó évad szereposztását, Kamilla egy 2021-es eseményen úgy köszöntötte őt, hogy „fenség”.

Nyitókép: Netflix

#Kultúra#a korona#netflix#the crown#ii. erzsébet királynő#erzsébet királynő#károly herceg#harry herceg#vilmos herceg#meghan markle#ma

Címlapról ajánljuk