Kultúra

Korda György: Szeretném megélni, hogy értsünk már valamiben egyet, addig nem szabad abbahagynom

rtl.hurtl.hu

2022. október 22. 7:54

A táncdalénekes szerint nincs joga megkülönböztetni a közönségét aszerint, hogy jobboldaliak vagy baloldaliak, mert tőlük kapja az életét.

Sajnos azt kell mondanom, hogy nem

– mondta Korda György Veiszer Alindának arra a kérdésére, hogy megvalósult-e az a nyolc évvel ezelőtti vágya, hogy olyan országban éljünk, „mint a dánok meg a svédek, ahol a vészkorszak idején sem volt megkülönböztetés az emberek között”.

Az interjúban, amit a Telex szemlézett, a táncdalénekes azt mondta: nem tudja, miért van ez a kettészakadás, „de az biztos, hogy a politika csinálta ezt”.

Ha azt látom, hogy a migránsok a svédeknél, belgáknál mit művelnek, akkor azt mondom, helyes, hogy ide nem jönnek

– jelentette ki Korda György, aki egyébként elfogadó embernek vallja magát. Mint mondta, a kompromisszum, a megbeszélés híve, és nem a kiabálásé.

Veiszer Alinda megkérdezte az énekest arról, hogy mit csinált 1956-ban, 17 évesen. Örült, hogy szünet van az iskolában, de a szülei bezárták a fáskamrába, nehogy emigráljon a barátaival. Nem is akart, később sem.

Elárulta: eleinte azt hitte, a fiatalok ironizálnak és gúnyolódnak, amikor a koncertjeire járnak, de rájött, hogy nem így van, mert a fiatalok ismerik és éneklik még azokat a dalait is, amik nem slágerek. Jövő májusban a Budapest Parkban lesz egy koncert, amelyen fiatal együttesek – például a Blahalouisiana és a Carson Coma – adják majd elő a dalait.

Úgy érzi, van szerepe a társadalomban: híd, ami a dalaival, megnyilvánulásaival próbálja összekötni a társadalmat.

Nem teszek különbséget, hogy a közönség jobboldali vagy baloldali, vagy akármilyen oldali. Eljutott az agyamig, hogy ezektől az emberektől kapom az életemet. Hát milyen jogon tennék különbséget? Szeretném még megélni a színpadon, hogy értsünk már valamiben egyet. Addig nem szabad abbahagynom

– mondta Korda György.

A Korda György-Balázs Klári házaspár nemrég adta el a híres Korda-villát, aminek berendezését a II. kerületnek ajánlották fel: a bútorok, szőnyegek és egyéb tárgyak a Szent Ferenc Kórház nővérszállására és bakonyi pihenőházába kerülnek.

Nyitókép (archív): MTI/Koszticsák Szilárd

#Kultúra#korda györgy#veiszer alinda

Címlapról ajánljuk