Kultúra

Nem bírják fizetni az Erkel Színház rezsijét, novemberben be is zár

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 21. 17:35

Kifizethetetlen ajánlatokat kaptak az Operaházra és az Erkel Színházra. 

A megvont állami támogatás és az új rezsiszámlák összességében hárommiliárd forint mínuszt jelentenek az intézmény költségvetésében – mondta az InfoRádióban Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

„Az Eiffel Műhelyházban például távfűtés van, január 1-jétől lesz érvényes az új ár, de még nem tudjuk, mi várható a következő évre, márpedig az Eiffel 30 ezer négyzetméteres, ami nagyon nagy terület.

Az Operaházra és az Erkel Színházra vonatkozóan olyan árakat kaptunk, amelyek kifizethetetlenek, ezért az Erkelt be is fogjuk zárni november 6-ával,

és majd a fűtési idény végén nyitjuk ki. Az Eiffelben pedig előadást töröltünk el – megtakarítást várunk attól, hogy a Bánffy Miklós termet és a közösségi tereket nem kell annyiszor felfűteni. Az Operaházban viszont kitartunk, mert azt nem lehet, hogy a 18 fokos intézkedésen túl – mert azt kötelező betartani – bármi mást csináljunk. A vezérhajónak működnie kell, és ezt egyelőre nem látom veszélyben" – fogalmazott.

A gáz esetében egymilliárd forint körüli összegről szól a szolgáltatótól kapott ajánlat, ami 8-10-szeres változás. Az áram esetében is hasonló nagyságrenddel kell már számolni, bár a konkrét szám még nincs meg. Az összességében hárommilliárd forintos mínusz az intézmény költségvetésének az ötöde.  

Ez az összeg a működési költségből jön le, a béreket nyilván nem érintheti az elvonás – hangsúlyozta Ókovács Szilveszter.

Nyitókép: Kallos Bea/MTI

#Kultúra#erkel színház#rezsi#fűtés

Címlapról ajánljuk