Kultúra

Az „új világrendről” szóló filmben fog bemutatkozni a Marvel első izraeli szuperhőse, máris áll a bál

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 15. 16:02

Könnyebb a tevének átjutni a tű fokán, mint ezt a filmet úgy megcsinálni, hogy senki se sértődjön meg.

Nagy feladatot vállalt a Disney azzal, hogy izraeli szuperhőst mutat be az egyik soron következő Marvel-filmben. Az Amerika Kapitány: Új világrend című alkotásban fog megjelenni az 1981-ben megalkotott Sabra, aki egy Moszad által kinevelt szuperhős a képregények világában. Több arab kommentátor máris kritizálja a döntést, de kérdés az is, miért kellett pont egy antiszemita toposzt rakni a film címébe.

Az American Jewish Committee weboldala ugyanis az „új világrend” kifejezést antiszemitaként tartja számon: azt arra az állítólagos háttérhatalomra szokták használni, amit az összeesküvéselmélet szerint zsidó vezetők hoztak létre, hogy titokban irányítsák a világot.

Yousef Munayyer palesztin-amerikai író szerint viszont maga az érzéketlenség, hogy izraeli kémekből csinálnak szuperhősöket a Marvelnél. Waleed F. Mahdi filmesztéta szerint Hollywood a hatvanas évek óta „ünnepli” az amerikai és az az izraeli titkosszolgálatokat hősökként, akik „az arabokhoz és muszlimokhoz köthető erőszak ellen harcolnak”, a film pedig ezen hagyomány folytatása lesz – főleg azért, mert a képregényekben is offenzíven ábrázolták az arab szereplőket.

Vannak olyan izraeliek is, akiknek nem tetszik a hős bemutatása. Etgar Keret képregényíró szerint Sabrát egy másik korszakban kreálták meg, és „egyszerű, tiszta története volt”. Azóta azonban történt két palesztin felkelés, és sokkal bonyolultabb lett a helyzet. Főleg, hogy azóta megtörtént a Sabrai és Shatilai Mészárlás, amelynek során 460-3500 palesztin és libanoni civilt gyilkoltak le jobboldali lebanoni milíciák.

Ami nem egy túl szerencsés névrokonság.

A CNN fel is idéz néhány panelt az 1981-es „egyszerű és tiszta” történetből: ebben Sabra egy halott palesztin gyerek mellett áll, közben pedig a Hulk oktatja ki arról, hogy a fiatalkorúnak azért kellett meghalnia, mert az izraeliek és a palesztinok nem képesek megosztozni a területeken. A narráció szerint ennek hatására kezdte el „emberi lényként látni a halott arab fiút”.

A Marvel viszont azt nyilatkozta, hogy a „film készítői új módon állnak hozzá Sabra karakteréhez”, hozzátéve hogy a szuperhősöket a filmekben „mindig újragondolják a mai közönségek számára”. Hogy végképp ne legyen egyszerű a helyzetük, nemrég még egy izraeli képregényrajzoló is bejelentkezett azzal, hogy szerinte a cég anno tőle lopta a karakter dizájnját.

Nyitókép: Marvel

#Kultúra#marvel#képregény#film#izrael#palesztin#szuperhős

Címlapról ajánljuk