Kultúra

Az Emmy-díjra jelölt Rév Marcell: Lassan minden ismerősömnek van a mai Magyarországon egy olyan sztorija, amit már nem tud megbocsátani

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 28. 20:52

Szerinte itthon „láthatóan ez a felülről összerakott történelmi film az új irány."

Interjút adott a 444-nek Rév Marcell operatőr, akit másodszor jelöltek Emmy-díjra: arról beszélt: presztízsdolognak tartja a díjat, de talán zavarta volna is, nem jelölik. Arról beszélt: Amerikában sokkal inkább piaci logikával működik a film- és sorozatgyártás, mint Magyarországon.

Az identitáspolitikai elvárásokról azt mondta: „Eléggé [érzékelhetőek], főleg mióta a progresszív oldal is ideológiailag egyre tagoltabb és megosztottabb. Tojáshéjakon kell lépkedned.” Szerinte az, „hogy egy férfi rendező megmutat egy női testet egy amerikai tömegkulturális közegben, az ma baloldalról kurva necces dolog. Korábban csak a konzervatívok voltak prűdök, most sikerült a túloldalon is megideologizálni a prüdériát.”

Arról nem akart beszélni, hogy hívták-e a most készülő, Rákay Philip-féle Petőfi filmbe. Azt mondta: „ láthatóan ez a felülről összerakott történelmi film az új irány.” Azért nem menne el ezen dolgozni, amiért egy 444-es újságíró se menne „el dolgozni mondjuk az Indexhez. Ezt most úgy mondom, hogy nem a magyar piacról élek, és megtehetem, hogy válogatok, de tisztában vagyok vele, hogy sajnos nincs mindenki ilyen szerencsés helyzetben.”

Arról, hogyan élte meg az SZFE átalakítását azt mondta: „szarul. Lassan minden ismerősömnek van a mai Magyarországon egy olyan sztorija, amit már nem tud megbocsátani. Nekem ez volt az. Vezetek egy listát a telefonomban, hogy mi minden értékes dolog volt, amit tehetséges emberek hoztak létre, de a politika tönkretette – csak hogy ne felejtsem el.”

Nyitókép: MTI / Szigetváry Zsolt

#Kultúra#rév marcell#operatőr#film#gyártás#magyarország#politika

Címlapról ajánljuk