Kultúra

Meghalt Wolfgang Petersen kultikus filmrendező

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. augusztus 16. 21:59

A német filmes A tengeralattjáróval szerzett nevet, ami után sorban jöttek az olyan sikerfilmek, mint a Végtelen történet, a Vírus vagy a Trója.

Múlt hét pénteken elhunyt Wolfgang Petersen világhírű német filmrendező, forgatókönyvíró és filmproducer. A halálhírt kedden közölte az asszisztense.

Petersen az alsó-szászországi Emdenben, Hamburgban járt iskolába és a berlini Film- és Televíziós Akadémián szerzett rendezői diplomát.

Az 1968 óta filmező Petersen karrierje német bűnügyi televíziós sorozatokkal indult. Első nagyjátékfilmje az 1974-es „Egyikünk vagy a másikunk” című pszichológiai thriller volt Jürgen Prochnow főszereplésével. Ezután következett az 1977-es fekete-fehér film, a „A következmény”, Alexander Ziegler homoszexuális szerelemről szóló önéletrajzi regényének adaptációja. A filmet akkoriban annyira radikálisnak tartották, hogy amikor először vetítették a német televízióban, a bajor csatorna megtagadta a sugárzását, írja a Variety.

Petersen 1981-ben megrendezte A tengeralattjáró (Das Boot) című filmet, ami egy II. világháborús klausztrofób kamaradráma, ugyancsak Jürgen Prochnow főszereplésével. A szokatlanul izgalmas és egyben nyomasztó háborús alkotásra felfigyelt Hollywood, és pár év múlva Petersen már Amerikában folytatta karrierjét.

Hollywoodban aztán olyan hatalmas filmsikerek fűződtek a nevéhez, mint például a Végtelen történet című 1984-es ifjúsági fantasztikus film, az 1985-ös Kedves ellenségem című sci-fi, az 1995-ös a Vírus Dustin Hoffmann főszereplésével, az 1997-es Az elnök különgépe Harrison Forddal, vagy a 2004-es Trója Brad Pitt és Orlando Bloom főszereplésével.

Petersen hasnyálmirigyrákban szenvedett, 81 évesen halt meg Los Angeles-i otthonában, felesége, ötven éve hű társa, Maria Antoinette karjaiban.

Nyitókép: a Petersen házaspár 2019-ben, a müncheni filmfesztiválon – Fotó: Gisela Schober / Getty Images / Bavaria Film

#Kultúra#meghalt#elhunyt#wolfgang petersen#német#rendező#filmrendező#hollywood

Címlapról ajánljuk