kultúra

Bekerült a történelemkönyvekbe Mága Zoltán

rtl.hurtl.hu

2022. június 14. 7:10

Az biztos, lelkemben és szívemben magyar vagyok, szeretem a hazámat, és még remélem, sokat tehetek érte! – írta Facebook-oldalán a hegedűművész arról, hogy miként szerkesztették be az egyik tankönyvbe.

„Hatalmas büszkeség és megtiszteltetés számomra, hogy egy általános iskolai történelemkönyvben a hazaszeretet pozitív példájaként szerepelhetek történelmünk meghatározó személyiségeivel. Az biztos, lelkemben és szívemben magyar vagyok, szeretem a hazámat, és még remélem, sokat tehetek érte!” – vette észre a Magyar Hang Mága Zoltán hegedűművész vasárnapi Facebook-bejegyzését.  

A poszthoz mellékelt képről az derül ki, hogy a magyar történelem olyan alakjait gyűjtötték egy csokorba, akik „bár szlováknak, lengyelnek, szerbnek vagy németnek születettek” tetteikkel, életműveikkel igazolták Magyarország iránti lojalitásukat. 

A lap szerint Mága Zoltán mellett Papadimitriu Athina Jászai Mari-díjas görög származású magyar színésznő is helyet kapott az állítólagos tankönyvben Zrínyi Miklós, Bem József, Tessedik Sámuel és Pollack Mihály mellett.

Azt nem tudni, hogy ez pontosan milyen kiadványról van szó, és hogy miért éppen ez a két művész került bele.

A kormánypárti médiumok közül a Metropol és Bors is azt írta, hogy egy általános iskolai tankönyvbe került be a zenész. A kormánypárti lapok, ahogy maga Mága is, úgy fogalmaznak, „ismét” bekerült a történelemkönyvbe a hegedűművész.

Mága Zoltán a NER egyik kedvelt művésze, többször kiállt a Fidesz politikája mellett. és több alkalommal kapott nagy összegű állami támogatást is. 

Nyitókép: Máthé Zoltán/MTI

#kultúra#mága zoltán#hegedűművész#történelem#tankönyv

Címlapról ajánljuk