Kultúra

Nincs gondja a médiahatóságnak a feljelentett terhes férfis sorozattal

rtl.hurtl.hu

2022. június 11. 16:19

Szerintük az ugyanúgy szatíra, mint A legényanya. De vajon érkezett-e már feljelentés az gyereket váró Schwarzeneggert felvonultató Junior című film miatt?

Idehaza is nagy vitát váltott ki a Netflixen futó A terhes férfi című sorozat, ami egy olyan világot mutat be, ahol férfiak is tudnak gyerekeket szülni. A nyolcrészes japán széria miatt feljelentés is érkezett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (NMHH), ami azt kifogásolta, hogy a szolgáltató csupán a 13 éven alattiaknak nem ajánlja a produkciót.

Az Index megkereste a hatóságot, hogy megtudakolja, mi lett az üggyel. Azt a választ kapták: mivel a Netflix üzemeltetője Hollandiában van bejegyezve, a cég nem tartozik a magyar joghatóság alá.

Mivel a magyar médiaigazgatási szabályok megsértése nem merült fel, a hatóság nem továbbította a bejelentést a holland társhatóságnak

– írták. A hazai szabályozás csak arra vonatkozik, hogy a streaming-szolgáltatók hatékony műszaki megoldásokkal biztosítsák, hogy a 18 éven aluliaknak nem ajánlott, valamint pornográfiát, illetve szélsőséges erőszakot tartalmazó műsorok ne legyenek elérhetőek a kiskorúaknak.

Ilyen jeleneteket pedig a sorozat nem tartalmaz. A gyermekvédelminek nevezett törvényben pedig az áll: „tilos 18 éven aluliak számára olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely (...) a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést (...) jeleníti meg.”

A Médiatanács tagjai úgy látták, hogy ezt azért nem sérti meg a sorozat, mert az nyilvánvalóan szatíra. Indoklásukban Garas Dezső filmjét, A legényanyát említették példaként, ami szintén sosem kapott komoly korhatárbesorolást. 

 

Ezen kívül a Wikipédia szerint szintén korhatár nélkül sugározható Magyarországon a Junior című 1994-es vígjáték, amelyben az Arnold Schwarzenegger által alakított karakter esik teherbe.

Nyitókép: port.hu / Netflix

#Kultúra#terhes#férfi#médiahatóság#feljelentés#legényanya

Címlapról ajánljuk