Kultúra

Fogságba esett brit önkénteseket ítéltek halálra az oroszbarát szakadárok

rtl.hurtl.hu

2022. június 9. 16:57

A bábállam bírósága szerint zsoldosok és terroristák voltak, holott az ukrán haditengerészetnél szolgáltak Mariupol ostroma idején.

Halálra ítéltek két brit és egy marokkói állampolgárságú férfit az oroszok által megszállt bábállam, a Donyecki Népköztársaság bíróságán, akiket az orosz csapatok fogtak el Mariupol ostroma során – értesült a BBC.

A 28 éves Aiden Aslint, a 48 éves Shaun Pinnert és Saaudun Brahimot terrorizmus miatt ítélték halálra, amit a bíróság szerint zsoldosként követtek el.

Oroszország a háború kezdete óta jelezte, hogy az Ukrajna oldalán harcoló külföldi önkénteseket bűnözőnek tekinti, így elfogásuk után nem adja meg nekik a hadifoglyoknak járó, a genfi egyezményekben meghatározott bánásmódot.

Bár a donyecki bíróságon mindhárom férfi elismerte bűnösségét, a brit férfiak családja szerint Aslin és Pinner az ukrán haditengerészetnél szolgáltak, így hadifoglyoknak minősülnek. Aslin például 2018-ban költözött Ukrajnába, ahol együtt élt ukrán barátnőjével, majd a háború kezdetén jelentkezett katonai szolgálatra.

A Guardian cikke szerint a brit foglyok az egyik orosz tévéfelvételen arra kérték Boris Johnson miniszterelnököt, hogy értük cserébe engedjék szabadon az Ukrajnában fogva tartott oroszpárti ukrán oligarchát, Viktor Medvedcsukot. A lap szerint a brit kormány nem akar hivatalosan fellebbezni az ítélet ellen vagy diplomáciai kapcsolatot felvenni a szakadárok bíróságával, mert azzal kvázi elismerné a Donyecki Népköztársaságot.

Nyitókép: Twitter

#Kultúra#orosz-ukrán háború#önkéntesek#halálos ítélet

Címlapról ajánljuk