Kultúra

Eljátszotta istent, és feldühítette Putyint – 85 éves a csodálatos Morgan Freeman

Köves GáborKöves Gábor

2022. június 1. 15:11

Jó néhányan eljátszották már az úristent, de senkire nem illett olyan jól a szerep, mint rá. A csúcsra hatvan év felett ért fel, és hogy mekkora a népszerűsége, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Putyint is fel tudta dühíteni egy videóüzenetével.  

Szerény kezdetek

Mindenkinek kell kezdenie valahol, még istennek is. Morgan Freeman amerikai rabszolgák leszármazottja, ősei Észak-Karolinából kerültek Mississippi államba. A színész a gyerekkorát szintén itt, a Mississippi állambeli Charlestonban, anyai nagyanyjánál töltötte. 

1955-ben az egyetem és a hadsereg között választhatott, és ő a légierőt választotta. 

Négy évig szolgált, majd Los Angelesbe költözött, ahol színészetet tanult. Tanára tehetséges táncost látott benne, de végül a színészet mellett döntött, az utókor nagy örömére. Ahogy az lenni szokott, Off-Broadway- és Broadway-szerepek következtek, mígnem a harmincas évei derekán állandó szereplője lett a The Electric Company című tévés gyerekműsornak. Arról megoszlanak a vélemények, hogy Freeman mennyire élvezte első állandó tévés munkáját, mindenesetre az igazság valahol a gyűlölte–kibírta skálán keresendő. Néhány évet azért lehúzott a tévé kötelékében, majd visszatért a színházhoz: itt aratta első jelentős sikerét, a Coriolanus címszerepéért a New York-i színházi teljesítményeket értékelő Obie-díjjal jutalmazták.

Bill Cosbyval a The Electric Companyban Fotó: Bettmann / Getty Images

Fel, Hollywoodba

De mit ér egy Obie a filmiparban? Keveset. Mondjuk, egy kis szerepet Robert Redford börtönfilmjében, a Brubakerben, és egy másik kis szerepet William Hurt és Sigourney Weaver thrillerjében, az Eyewitnessben. Freeman ötven felé járt, amikor a szakma először felfigyelt rá: a ma már jobbára elfeledett Hamis riport (Street Smart) című filmben egy New York-i stricit alakított, és ha valamiért, Freeman alakításáért érdemes újranézni a maga idejében Christopter „Superman” Reeve-vel reklámozott filmet. 

 

A Hamis riport megbukott, Freeman azonban feljebb bukott: Oscarra és Golden Globe-ra is jelölték, és akkoriban még az aranyozott glóbuszoknak is nagy erejük volt – nem úgy, mint manapság. 1989-ben négy filmjét is bemutatták: volt polgárháborús katona Denzel Washingtonnal  Az 54. hadtestestben, a volán mögé ült a Miss Daisy sofőrjében, hősies iskolaigazgatóként küzdött a dühöngő ifjúságért a Lean on Me-ben (a film a magyar forgalmazásban a borzalmas Kőkemény diri címen ismert), és zsaruszerepbe bújt Mickey Rourke alvilági bosszúfilmjében, a Johnny, a jóarcúban.

Nemes, nemesebb, legnemesebb, Freeman

Innentől számítjuk a színész máig tartó „bölcs” korszakát.

Ekkoriban következett be az az emberiség számára jótékony fordulat, amelynek lényege, hogy ha csak meghalljuk Morgan Freeman összetéveszthetetlen orgánumát, úgy érezzük, hogy egy bölcs tanítómester szólt hozzánk, földi halandókhoz, és máris minden jobb egy kicsit. 

Természetesen Hollywood is érzékelte, hogy a kipróbált mellékszereplő szintet lépett, és szinte verhetetlen a guruk, szent emberek, bölcsek, jó zsaruk, államférfiak és elnökök színészi versenyében. A remény rabjai sem a véletlennek, hanem többek között Morgan Freemannek köszönhette, hogy szép lassan minden idők egyik legnagyobb közönségkedvence lett: öröm nézni, ahogy Freeman a Shawshank börtönben raboskodik Frank Darabont rendező Stephen King-adaptációjában. 

A remény rabjai Fotó: Castle Rock Entertainment/Getty Images

Ahogy öröm nézni a Hetedik sokat látott zsarujaként, ahogy Brad Pittet igyekszik megóvni az elkerülhetetlen végkifejlettől. A következő nyomozó már főszerep volt, Freeman kétszer is eljátszotta Alex Crosst, James Patterson híres nyomozóját (A gyűjtő, A pók hálójában), de volt nemes CIA-igazgató (A rettegés arénája), nemes amerikai elnök (Deep Impact) és nemes rabszolga-felszabadító (Amistad) is.

Isten Oscarral

Ennyi nemesség láttán tulajdonképpen kézenfekvő volt Freemanre osztani az Úristen szerepét, de azért szerencse, hogy erre egy vígjátékban, és még nagyobb szerencse, hogy egy Jim Carrey-vígjátékban került sor. Ennyi idő távlatából is csak elismerés illeti azt, aki A minden6ó készítői közül meglátta Freemanban a hófehér öltönyös istent. 

Tökéletes választás volt, ki ne akarna ilyen istent magának? És ki ne akarná, hogy ha lepereg az élete filmje, azt Morgan Freeman narrálja? Persze az önirónia is ott van Freeman alakításában, egy kis kikacsintás a megannyi bölcs mentorra, akiket korábban eljátszott. Istennel több mint tíz év elteltével újra dolga lett a színésznek, az Isten nyomában Morgan Freemannel című dokumentumfilm-sorozatban azonban csak a műsorvezetést vállalta, az öltönyt és a főszerepet nem.

 

A halandók közé visszatérve végre nemcsak jelölték, de meg is kapta az Oscart: a Millió dolláros bébiben ismét egy jóságos és bölcs karaktert, ezúttal egy szebb napokat látott boksztrénert alakított Clint Eastwood oldalán. Nem ez volt az első filmje Eastwooddal, a Nincs bocsánat című lakonikus westernben már dolgoztak együtt és ezzel nem ért véget az együttműködés: a 2010-ben bemutatott Invictusban Eastwood Freemanre osztotta Nelson Mandela szerepét. 

Fotó: Carlo Allegri/Getty Images

Christopher Nolan két Batman-filmjében is Freeman játszotta a sötét lovag hű fegyverhordozóját, de Ben Hurnak is adott megszívlelendő tanácsokat. Az elmúlt években kétszer is elbolondozott Robert De Niróval, de attól tartunk, sem a Last Vegas, sem A nagy visszatérők című marhaságot nem fogja sokat emlegetni az utókor, a „könnyed levezetés” kategóriájában azonban jól megférnek. A feledhető semmiségek közé tartozik a Vén rókák című, nyugdíjas bankrablókról szóló vígjáték is, és talán Freeman is szívesen elfeledné az egészet, mert a forgatás nem mindenkiben hagyott jó emléket. Egyik asszisztense zaklatással vádolta meg, és több korábbi kolléganője is hasonlókról nyilatkozott. Freeman bocsánatot kért, nyilatkozata nem sokban tért el a hasonló helyzetekben kiadott sztárbocsánatkérésektől.

Kitiltva

Úgy tűnik, a ma 85 éves sztár nem pihen, e pillanatban hét filmje várja, hogy bemutassák, köztük egy dráma Juliette Binoche-sal és egy krimi Al Pacinóval. Azt nem tudjuk, Morgan Freeman hol és hogyan ünnepli a születésnapját, csak azt, hogy biztos nem Oroszországban, mert a színészt nemrég közel 1000 másik amerikaival (például Joe Bidennel és Kamala Harrisszel) együtt a Kreml kitiltotta az országból. Nem Freeman valamelyik alakítása dühítette fel az orosz vezetést, hanem egy 2017-es videóüzenete, amelyben Vlagyimir Putyint az Egyesült Államok megtámadásával vádolta meg.

Nyitókép: Harold Cunningham/Getty Images

#Kultúra#morgan freeman#a remény rabjai#oscar-díj#clint eastwood#putyin#ma

Címlapról ajánljuk