Kultúra

Sorozatgyilkosság és rendőri erőszak: Micimackóval most már minden beteg dolgot meg lehet csinálni

rtl.hurtl.hu

2022. május 31. 15:32

Lejárt a jogvédelem, rögtön megindult az alkotók fantáziája.

A szerzői jogról szóló nemzetközi egyezmény  szerint az egyes, szerzők által kreált karakterekre és történetekre a szerző halála utáni hetven évben érvényes a védelem. Ez azt jelenti, hogy addig csak a jogtulajdonosok, azután viszont bárki bármire felhasználhatja a szellemi tulajdont – éppen ezért dolgozhat fel boldog-boldogtalan teljesen ingyen olyan régi klasszikusokat, mint a Tarzan, vagy A dzsungel könyve.

2022-ben Micimackó is elvesztette a jogvédelmet, így ezentúl már nemcsak a Disney, hanem bárki továbbgondolhatja a maci történetét. Arra viszont kevesen számítottak, hogy szinte szó szerint a pokol szabadul el ezután.

A Newsweek arról ír, hogy Cincinnatiben óriási vitát váltott ki egy művész festménye, ami groteszk pózban ábrázolja Micimackót: a medve egy vértócsában, megbilincselt kezekkel fekszik. Felette áll Malacka rendőrruhában, pisztollyal a kezében.

A helyi rendőrség nagyon megsértődött azon, hogy gyilkos disznóként ábrázolja az egyenruhásokat a festmény, így megkérték a galériát, hogy távolítsa el azt. (A rendőrök gúnyneve Amerikában pig, azaz disznó.) A galéria ennek nem tett eleget, mivel úgy gondolták, hogy az sértené a művész szólásszabadsághoz való jogát.

Egy másik kreatív felhasználása a karakternek egy előzetes formájában érkezett. Ebben Micimackó és Malacka csúf kinézetű, pszichopata sorozatgyilkosok, akik a Százholdas pagonyt járva szedik áldozataikat. A film még forog, de a készítők máris meglepődtek, hogy mekkora hírverést kapott az alkotás, amin a Daily Mail szerint számtalan rajongó háborodott fel.


Nyitókép: Jagged Edge Productions

#Kultúra#micimackó#szerzői jogok#feldolgozás#rendőr#erőszak#sorozatgyilkos

Címlapról ajánljuk