kultúra

„A közönség nagyon hevesen és érdekesen reagált”, amikor Orbán Viktornak üzent a társulat

rtl.hurtl.hu

2022. április 28. 13:56

Oskaras Koršunovas litván rendező szerint volt, aki tapsolt, de láttak olyat is, aki sírt, és persze akadt, aki azonnal elhagyta a termet. 

Az ukrajnai háború miatt sokkal nyíltabb, direktebb, közvetlenebb állásfoglalásokra van szükség – mondta a hvg.hu-nak adott interjúban Oskaras Koršunovas litván rendező, aki korábbi előadásán nyíltan üzent Orbán Viktor kormányfőnek. 

A színházi szakember fényképeket, valamint a következő feliratot vetítette Nemzeti Színház színpadán 

Orbán, biztos vagy benne? Magyarország 1956 – Ukrajna 2022.

A performansz a Vidnyánszky Attila által szervezett MITEM nemzetközi színházi fesztiválon történt. 

Oskaras Koršunovas úgy vélte, a mai körülmények között egy ilyen performansz a legalkalmasabb arra, hogy átadjuk a gondolatainkat az embereknek. Szerinte Orbán Viktor állításával ellentétben 

az ukrajnai háború valójában minden európai ember háborúja, hiszen a harc az európai értékek ellen zajlik.

A rendező azt mondta, amikor elfogadták a MITEM fesztivál meghívását, nem tudtak szinte semmit sem a magyar Nemzeti Színház politikai helyzetéről vagy Vidnyánszky Attila szerepéről a magyar közéletben.

A közönség nagyon hevesen és érdekesen reagált. Volt, aki tapsolt, láttunk olyat is, aki sírt, és persze akadt, aki azonnal elhagyta a termet. 

Tényleg nagyon érdekes volt nézni. Hogy Vidnyánszky hogyan fogadta a dolgot, arról semmit nem tudunk, tőle nem érkezett visszajelzés. Előre szóltunk neki, hogy szeretnénk majd elmondani a véleményünket, ő pedig azt felelte, persze, ez egy szabad színház” – fogalmazott Oskaras Koršunovas. 

Azt is megjegyezte, hogy pontosan nem árulták el előre, mire készülnek.

A rendező azt mondta Litvániában negatívan értékelik a magyar kormány attitűdjét, „képtelenek vagyunk megérteni ezt a hozzáállást”.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd/MTI

#kultúra#oskaras koršunovas#vidnyánszky attila#nemzeti színház#orbán viktor#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország

Címlapról ajánljuk