Kultúra

A cseh után a lengyel védelmi miniszter is lemondta a budapesti V4-találkozót

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 29. 7:03

Így már csak egy V2-es eseményre kerülhet sor.

Megerősítette a lengyel védelmi miniszter, Mariusz Błaszczak, hogy nem jön a V4-es miniszterek budapesti találkozójára a Dziennik szerint. Erről a lengyel Nemzetbiztonsági Tanács ülésén beszélt.

A lengyel sajtó úgy tudja, hogy a lépést azzal magyarázták, hogy Orbán Viktor a választások miatt nem akar kihátrálni Putyin mögül. Korábban mi is írtunk róla: szerdán és csütörtökön tanácskoznának Budapesten a V4-országok védelmi miniszterei, de úgy tűnik, hogy a cseh tárcavezető után a lengyel is lemondja részvételét.

Hétfőn a lengyel védelmi miniszter helyettese azt mondta, hogy nem ismeri ugyan a tárcavezető programját, de

ami ma a visegrádi csoport körül zajlik, az nem tölt el optimizmussal a következő hónapokra nézve.

Jana Černochová cseh védelmi miniszter néhány napja közölte, hogy bár mindig támogatta a V4-et, sajnálja, hogy „a magyarországi politikusok számára az olcsó orosz olaj most fontosabb az ukrán vérnél”, ezért nem jön Budapestre.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter azt mondta az RTL-nek: ők azt a lehetőséget is megadták volna neki, hogy a saját nyelvén beszéljen, mert „tudjuk, hogy a cseh védelmi miniszter nem tud angolul”.

Andrzej Duda lengyel elnök pedig arról beszélt a napokban, hogy az Orbán-kormány viselkedése a háború alatt „nagyon sokba fog kerülni Magyarországnak”.

A lengyel kormánytól érkező bírálatokkal az RTL Híradó is foglalkozott:


Nyitókép: Omar Marques / Getty Images

#Kultúra#orosz-ukrán háború#védelmi miniszter#lengyel#v4#budapest#orbán viktor#választás#putyin

Címlapról ajánljuk