Kultúra

Meghalt Breckl János jelmeztervező

rtl.hurtl.hu

2022. január 20. 17:15

Sok tucatnyi filmben és színdarabban működött közre az elmúlt évtizedekben.

63 éves korában meghalt Breckl János jelmeztervező – tudta meg több forrásból az rtl.hu.

Számos filmben és színdarabban közreműködött, filmes munkáit az 1990-es évek eleje óta sorolják a szakportálok. A Kertész Mihályról szóló Curtiz című filmben végzett munkájáért Magyar Filmdíjat nyert 2018-ban, 2007-ben pedig a Dolina című film alkotóközösségének tagjaként a legjobb látványért díjazták a Magyar Filmszemlén.

Jelmezei olyan filmekben voltak láthatók, mint a Post Mortem, A feltaláló, a Trezor, a Viszkis, a Swing, az Isteni műszak, az Üvegtigris 3., a Made in Hungária, a Kontroll, a Meseautó vagy a Sátántangó, és olyan sorozatokban, mint az Aranyélet, a Tóth János, a Hacktion, a Patika vagy a Privát kopó.

Sok évvel ezelőtt, 2004-ben adott interjút a filmhu-nak, amiben elmondta, hogy grafikusnak vagy ötvösnek készült, véletlenül került a szakma közelébe. A gimnázium után sikertelenül jelentkezett főiskolára, és statisztálni kezdett a filmgyárban, majd felvették öltöztetőnek. Először nem számolt hosszú távon ezzel a munkával, de mindez arra az időszakára esett a magyar filmgyártásnak, amikor Huszárik Zoltán Csontváryja, és Bódy Gábor Psychéje készült. Az interjúból kiderül, hogy Mihalkovszky Erzsébet jelmeztervezőnek is szerepe volt abban, hogy maradt.

Szakmai körökben egy ideje tudtak betegségéről, Facebook oldalán megrendülten emlékeznek rá kollégái.

Nyitókép: A Post Mortem című film bemutatója, jobbra Breckl János – Fotó: Post Mortem / Facebook

#Kultúra#meghalt#film#színház#breckl jános

Címlapról ajánljuk