Kultúra

Végre megkapta Galla Miklós a Karinthy-gyűrűt, de nem a megszokott módon

rtl.hurtl.hu

2021. december 29. 17:00

Csak tárolásra és használatra kapta ugyan, mégis nagyon örült neki.

„Végre vége a cirkusznak, vége a szappanoperának, vége a cicaharcnak. Laár Andrástól megkaptam a Karinthy-gyűrűt. Nagy megtiszteltetés, hiszen az Ő verseivel kezdődött a mi műfajunk. A képen a bal kezemen láthatjátok az ékszert. Köszönöm, András!” – írta Facebook-oldalán Galla Miklós. Az esemény a budapesti New York kávéházban zajlott le szerdán, bár az eredeti tervek szerint december 24-én történt volna az átadás.

Ezzel hosszú és helyenként kínossá váló történetre került pont. A magyar humoristáknak járó egyik legnagyobb elismerést, a Karinthy-gyűrűt eredetileg Galla Miklósnak ítélte az MTVA, azonban idén júniusban megváltoztatták a döntést és végül Laár Andrásnák adták a kitüntetést. A közmédia arra hivatkozott, hogy Galla Miklós közelmúltbeli tevékenysége – többen egy olyan előadást emlegettek, ahol a humorista ruha nélkül szerepelt – nem egyeztethető össze a közmédia és a Karinthy-gyűrű értékrendjével.

Galla Miklós nem hagyta annyiban, mert szerinte politikai okok miatt változtatták meg az eredeti döntést, ezért Dobos Menyhértnek, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezetőjének és Orbán Viktor kormányfőnek is levelet írt.

„A legközelebbi Karinthy-gyűrű az enyém. Negyven év szorgalmas, tisztességes munkájával érdemeltem ki. Amíg én nem kaptam meg, nem kaphatja meg más. Ha valaki más felhúzza az ujjára, az én Karinthy-gyűrűmet bitorolja”

 – fogalmazott. 

Végül azonban pályatársa, Laár András úgy döntött, felajánlja Gallának a gyűrűt. 

Kijelentem, hogy – mivel a L'art pour l'art Társulat nem tart igényt az általam Nekik felajánlott Karinthy Gyűrűre – tiszta szívvel mihamarabb átadnám Galla Miklósnak tárolásra, használatra, feltéve, ha megtartja, és nem adja el, nem olvasztja be, és felém, mint a jogilag „tulajdonos" felé el tud számolni vele.

– írta Laár.

Nyitókép: Galla Miklós / Facebook

#Kultúra#galla miklós#laár andrás#karinthy-gyűrű

Címlapról ajánljuk